‘Experţi olandezi şi australieni au sosit la faţa locului vineri dimineaţă’, a indicat Ministerul olandez al Securităţii şi Justiţiei, într-un comunicat. Un număr de ’70 de experţi vor efectua operaţiuni de căutare în diferite locuri din zona unde s-a prăbuşit avionul’, se afirmă în text.
Mai mult de 200 de sicrie au fost deja trimise în Olanda, unde operaţiunile de identificare a victimelor trebuie să aibă loc, dar numeroase trupuri şi fragmente umane se află în continuare în zona unde s-a prăbuşit avionul Boeing 777, al companiei Malaysia Airlines, la 17 iulie, doborât probabil de o rachetă sol-aer.
Joi, experţii olandezi şi australieni au reuşit să ajungă pentru prima oară la locul prăbuşirii avionului, fapt salutat de Pieter-Jaap Aalbersberg, şeful misiunii de repatriere a corpurilor victimelor catastrofei aeriene din Ucraina, citat într-un comunicat. Acesta a indicat însă că această primă deplasare la faţa locului a avut mai degrabă un caracter de recunoaştere şi în primul rând a fost efectuată o evaluare din punctul de vedere al securităţii.
‘Dacă vor fi găsite rămăşiţe umane în timpul căutărilor, acestea vor fi recuperate direct’ şi trimise la Doneţk, a adăugat el.
Eforturile misiunii internaţionale însărcinate cu recuperarea corpurilor şi efectelor personale ale victimelor sunt îngreunate de luptele între armata ucraineană şi separatişti, care s-au intensificat în ultimele zile în apropiere de locul unde s-a prăbuşit avionul malaezian.
Misiunea de experţi internaţionali s-a deplasat la faţa locului pe o rută ocolitoare, cu aproximativ 200 de km mai lungă decât ruta directă (60 km).