În România se deschid zece malluri noi, dintre care trei în Bucureşti

Dezvoltatorii imobiliari au dat din nou de gustul construcţiei de malluri, amplificat şi de dorinţa retailerilor de expansiune. Cu puţine livrări în ultimii ani, 10 noi malluri se vor deschide în România în următorii ani, potrivit unei analize ECONOMICA.NET.
Andrada Ghira - joi, 24 sept. 2015, 21:02
În România se deschid zece malluri noi, dintre care trei în Bucureşti

Din cele zece proiecte, din care unele se află deja în stadiu de construcţie, trei se vor deschide doar în Bucureşti. Şapte proiecte se vor deschide în oraşele din provincie, cu cele mai multe, trei la număr, la Timişoara, acolo unde singurul centru comercial modern este deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu – Iulius Mall.

În total, investiţiile în cele zece proiecte de retail depăşesc 600 de milioane de euro. Investiţiile sunt susţinute de dorinţa retailerilor de expansiune pe piaţa locală. Din 2013 încoace, 80 de noi retaileri au intrat pe piaţa din România, arată un studiu recent al CBRE. Aceştia au deschis în ultimii doi ani 170 de magazine şi au planuri pentru alte 30 de noi unităţi, iar România se află pe locul 22 din 67 într-un top al atractivităţii pentru retaileri.

Cel mai mare dezvoltatori de pe piaţa românească, cu active de 1,7 miliarde de euro, investeşte 81,2 milioane de euro în proiectul Shopping City Timişoara, cu o suprafaţă închiriabilă de 55.900 mp. Mallul se construieşte pe terenul de 18 ha al fostei fabrici Dermatita, cumpărat anul trecut de la fraţii Cristescu. Prima fază a proiectului va fi inaugurată la sfârşitul acestui an prin deschiderea hipermarketului Carrefour.

NEPI va ma construi un mall la Piatra Neamţ, pe terenul fostei fabrici Sil Foresta. Compania a cumpărat terenul de 7,4 hectare anul trecut, pentru suma de 9,4 milioane de euro. Centrul comercial, care va avea o suprafaţă închiriabilă de 25.000 de metri pătraţi, se va deschide anul viitor în urma unei investiţii totale de 33,8 milioane de euro.

Sud-africanii vor mai construi un mall şi la Satu Mare, peun teren cumpărat de la mai mulţi antreprenori locali. Investiţia în mallul cu o suprafaţă de 27.000 de mp închiriabili este de 27,5 milioane de euro, iar data de deschidere nu a fost încă anunţată. 

Planurile AFI Europe 

Dezvolatorul mallului AFI Palace Cotroceni are planuri pentru trei malluri în următorii ani. Planuri pe care le aveau şi înainte de criză, însă investiţiile au fost oprite. Compania a deshis doar două malluri în România, unul la Bucureşti şi unul la Ploieşti. 

Planurile însă continuă şi AFI Europe România atacă piaţa din Braşov. Compania a cumpărat terenurl de 4 ha al fostei fabrici Hidromecanica de la retailerul Cora, care a renunţat la ideea de a construi un mall după eşecul înregistrat la Constanţa. Cora anunţa in 2011 că va construi la Constanţa un mall, însă în 2013 a deschis un hipermarket cora şi o galerie comercială mult mai mică decât cea anunţată iniţial. Cora a plătit 13 milioane de euro pe terenul de la Braşov. 

AFI se află în negocieri pentru retailerul ancoră în mallul de la Braşov, care va avea o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de mp. În plus, dezvoltatorul are în plan şi ridicarea unei clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 11.000 mp. Cele două proiecte urmează să fie inaugurate anul viitor, în luna octombrie. Valoarea investiţiei în proiect se ridică la 60-70 de milioane de euro. 

Anul viitor vor fi demarate şi lucrările la mallul de la Arad, de 30.000 de mp închiriabili, diferit faţă de planurile iniţiale, datorită proximităţii de mallul Atrium. „Estimăm că vom demara proiectul în 2016, după cum observăm o îmbunătăţire a situaţiei economice din România şi un interes tot mai crescut din partea retailerilor pentru Arad, în special acum când orașul se va confrunta cu o lipsă a spaţiilor de retail, având în vedere situaţia actuală a mallului Galeria Arad”, a declarat recent pentru ECONOMICA.NET, David Hay, CEO AFI Europe România. Proiectul va include şi o compontentă rezidenţială. 

CITEŞTE ŞI Efectele crizei pe strada din România cu cinci malluri

Tot anul viitor ar urma să fie demarate şi lucrările la proiectul mixt din cartierul Bucureştii Noi, acolo unde AFI deţin terenul fostei fabrici Laromet. Proiectul prvede construcţia unui centru comercial, dar şi a unor blocuri de locuinţe. Oficialii companiei declarau la începutul acestui an că vor să înceapă construcţia a 200 de noi locuinţe. Investiţiile în proiectul de la Arad şi cel de pe Laromet nu au fost făcute publice. 

CITEŞTE ŞI AFI Europe începe anul viitor construcţia a 200 de locuinţe pe terenul de la Laromet din Bucureştii Noi

Se ascute competiţia la Timişoara 

Iulius Mall va trebui să facă faţă nu doar mallului celor de la NEPI, ci şi altor două noi proiecte. În vara acestui an, Plaza Centers, compania imlicată alături de statul român în proiectul Casa Radio, a luat autorizaţie de construcţie pentru un mall la Timişoara şi a obţinut finanţare în proporţie de 65% de banca Export-Import Bank PLC, deţinută de statul ungar.  Potrivit declaraţiilor oficiale, mallul urmează să se deschidă în prima jumătate a anului 2017. 

Şi divizia de investiţii a grupului Alpha Bank vrea o felie din piaţa de la Timişoara. Alpha Group Investments a anunţat că va investi 80 de milioane de euro într-un mall de 50.000 mp şi o clădire de birouri de şapte etaje. 

Ce se mai deschide în Bucureşti

În stadiu avansat de construcţie se află mallul Parklake din cartierul Titan, care se va deschide în primăvara anului viitor. Investiţia în proiect se ridică la 180 de milioane de euro, din care 83 de milioane de euro reprezintă finanţare de la băncile OTP Bank Ungaria, Hypo Noe Gruppe Bank din Austria şi OTP Bank România. Proiectul dezvoltat de Sonae Sierra şi Caelum Development este închiriat în proporţie de 80%. 

În această toamnă vor începe şi lucrările de construcţie la Veranda Mall de lângă Piaţa Obor. Pe terenul de 4,5 hectare al fostei fabrici Prodplast, familia Pogonaru vrea să construiască un mall de 25.000 mp. 

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...