50 de persoane au fost audiate până acum în dosarul „Mită pentru paşaport” , zece dintre ele au fost reţinute. Vestea că subalternii săi sunt audiaţi în dosarul privind luare de mită pentru obţinerea de paşapoarte i-a fost fatală şefului de la Evidenţa Populaţiei Sector 1. Banii din mită erau numiţi „iepuraşi”.
Şeful de la Evidenţa Populaţiei Sector 1 a murit când a aflat de scandalul „Mită pentru paşapoarte”
La descinderile de joi, s-au găsit importante sume de bani, agende cu evidenţa persoanelor interesate de dobândirea cetăţeniei şi numeroase alte documente, unele în alb. Patru procurori sunt implicaţi în cercetări, dintre care unul este deplasat în Republica Moldova.
Cum obţineau moldovenii paşapoarte
Pentru a obţine cât mai repede cetăţenia, moldovenii apelau prima dată la angajaţii de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie. Aici dădeau doar 50 de euro. Cei care voiau şi paşaport, trebuiau să plătească alţi 250 de euro. Funcţionarii Stării Civile Sector 1 se mulţumeau doar cu 20 de lei ca să le elibereze documentele. Prin aceiaşi intermediari, moldovenii ajungeau şi la Direcţia Generală Paşapoarte. Pentru 100 euro, aveau paşaportul în doar câteva zile. În schemă intrau şi angajaţi de la Biroul de Evidenţa Persoanelor nr. 5, pentru moldovenii care voiau domiciliu în capitală. Astfel, s-a ajuns ca o mie de persoane să fie trecute pe aceeaşi adresă. Şpaga aici era de 50 de lei sau echivalentul în cadouri.
Potrivit şefului cecţiei Urmăriri Penale, Valentin Şelaru, numărul cetăţenilor moldoveni care au beneficiat de redobândirea cetăţeniei române în mod fraudulos se ridică la 200.
În mod normal, un moldovean ar fi devenit cetăţean român în cel puţin opt luni. Cu şpagă, problema era rezolvată în doar câteva zile.