Zeci de kilograme de brânză cu aflatoxină descoperite în magazine din Gorj şi Dolj

Economica.net
08 03. 2013
branza_76013100

Aflatoxina se dezvoltă în sporii unei ciuperci şi care se găseşte în mod frecvent în furajele depozitate necorespunzător. Toxina este cancerigenă şi atacă în special ficatul.

Sursa de infestare este un procesator din judeţul Dolj care comercializa produse şi în judeţul Gorj.

Veterinarii au verificat toate magazinele şi fermele de lapte de pe raza celor două judeţe şi au dispus retragerea de la comercializare a unei cantităţi importante de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxină şi au recoltat probe biologice pe care le-au trimis la un laborator de Bucureşti.

O cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.

„Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale descoperim noi și noi lucruri. Sunt câteva situații de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conține aflatoxină. S-a identificat și un procesator din România cu lapte cu aflatoxină”, a spus Constantin.

El a adăugat că nu există niciun pericol, pentru că laptele contaminat a fost retras de pe piață.

Ministrul a afirmat că aflatoxina are un efect cancerigen, motiv pentru care ministerul Agriculturii a declanșat o alertă în acest sens.

„Acest efect (al aflatoxinei – n.r.), din câte înțeleg, se manifestă la consum ceva mai mare și pentru o perioadă îndelungată, ceea ce nu este cazul. Am descoperit și imediat am retras produsele de pe piață”, a menţionat Constantin.

El nu a dorit să facă publice cantitatea de lapte infestată și nici zona în care a fost descoperită.

„Până acum s-au făcut analize, dar nu într-un ritm atât de susținut. Imediat ce facem analize într-un ritm susținut descoperim tot felul de lucruri”, a continuat ministrul.

El a precizat că una dintre cele două cantități de lapte a fost descoperită la un procesator, iar cealaltă, cea importată din Ungaria, la un comerciant.

„Înainte ca o cantitate de lapte să fie introdusă pe fluxul de producție se fac anumite analize. Așa s-a întâmplat în cazul acelui procesator. În momentul în care a vrut să introducă pe fluxul de producție laptele respectiv a fost identificat. Ca atare n-a mai fost introdus și a fost retras de pe piață. Aceeași situație a fost și în cazul celui de-al doilea comerciant”, a mai spus Constantin.

Guvernul sârb a dispus în urmă cu două săptămâni retagerea de la vânzare a unor cantităţi de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxină.

Autorităţile sârbe au publicat miercuri rezultatele testelor efectuate pe produse lactate într-un laborator din Munchen, care au arătat un conţinut de aflatoxină peste limita maximă admisă.