Oferta pasionaţilor de legumicultură a fost diversă, de la tomate româneşti din soiul Inimă de Bou, la varietăţi mai puţin obişnuite de tomate din Franţa, Japonia, Bulgaria şi Republica Moldova.
Printre invitaţi s-a aflat şi preşedintele Asociaţie Internaţionale de Tomatofilie, francezul Bruno Fournie, care a botezat cu acest prilej una din ultimele sale creaţii de tomate, Nelumi, după numele a doi pasionaţi de legumicultură din România.
Iniţiatorul acestei manifestări, cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a declarat pentru Agerpres că prin acest festival-concurs, organizatorii doresc „păstrarea şi promovarea produselor tradiţionale româneşti”. El a mai spus că sunt prezenţi peste 50 de legumicultori din toată ţara, dar şi din Austria, Ungaria, Franţa şi Republica Moldova, care au adus soiuri noi şi în special soiuri tradiţionale, o contribuţie aducându-şi şi asociaţia Seminţe cu Suflet, care are ca misiune păstrarea patrimoniului genetic.
La rândul său, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a declarat: „Tradiţia trebuie dusă mai departe, Buzăul este leagănul legumiculturii româneşti. La Buzău funcţionează de peste şase decenii cea mai veche şi mai importantă staţiune legumicolă din România, aleasă la acea vreme pentru specialiştii săi şi pentru zona propice acestei îndeletniciri. Ţara noastră are un potenţial extraordinar, dar din păcate importă peste 70 la sută din produsele alimentare în condiţiile în care legumelor româneşti au aromă şi gust deosebite”.
Academicianul Victor Lăcătuş, membru al juriului, a declarat cu acest prilej că participă la „o frumoasă premieră şi un preludiu la Banca de gene, în curs de înfiinţare la Buzău, care va conserva material genetic din întreaga lume”.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, Primăria municipiului şi Grupul „Seminţe cu Suflet”.