La Londra, mii de persoane au demonstrat pentru a le cere autorităţilor britanice să aplice o politică de primire a refugiaţilor mai generoasă.
Dotaţi cu fluiere şi tobe, manifestanţii purtau pancarte cu mesaje precum ‘Deschideţi frontierele!’ şi ‘Viaţa refugiaţilor contează’.
Manifestaţia a fost sprijinită de diverse asociaţii umanitare şi ONG-uri, printre care Amnesty International şi coaliţia ‘Stop the war’.
Participanţilor urma să li se alăture şi Jeremy Corbyn, devenit sâmbătă lider al Partidului Laburist şi unul dintre fondatorii mişcării pacifiste din Marea Britanie.
Premierul David Cameron a anunţat recent că Marea Britanie va putea primi încă 20.000 de refugiaţi sirieni în următorii cinci ani, cedând astfel presiunilor politice în criza provocată de zecile de mii de migranţi în căutare de azil în Europa.
În Danemarca, 30.000 de persoane au defilat la Copenhaga, iar câteva sute au manifestat în alte oraşe ale ţării care a adoptat recent măsuri de înăsprire a legislaţiei sale privind imigranţii. În această săptămână, Danemarca a blocat traficul său feroviar pentru a limita trecerea migranţilor ce încearcă să ajungă mai ales în Suedia şi Norvegia.
În schimb, câteva mii de manifestanţi anti-imigranţi s-au reunit sâmbătă la Varşovia, purtând banderole cu mesaje precum ‘Islamul înseamnă moartea Europei’. Manifestaţii similare, la care au participat câteva sute de persoane, au avut loc la Praga şi Bratislava.
Franţa, care s-a angajat să primească 24.000 de refugiaţi până anul viitor, a anunţat crearea de noi spaţii de găzduire a refugiaţilor. În plus, Parisul a anunţat suplimentarea contribuţiei sale la bugetul agenţiilor ONU care se ocupă de asistenţa pentru milioanele de refugiaţi aflaţi în ţările vecine Siriei.
În Germania, unde numai de la începutul anului au fost înregistraţi 450.000 de solicitanţi de azil, o manifestaţie era programată în cursul serii la Berlin.
În ceea ce-l priveşte, premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară se confruntă în ultimele săptămâni cu un aflux de migranţi, s-a pronunţat în favoarea unui plan de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro pentru Turcia, Liban şi Iordania, unde se află cei mai mulţi refugiaţi sirieni.
”Dacă este nevoie de mai mulţi bani, ne vom spori ajutorul, până când fluxul de refugiaţi scade”, a declarat Orban într-un interviu pentru cotidianul german Bild. În opinia sa, ”migranţii nu vin din zone de război, ci din tabere” situate în ţările vecine unde erau ”în siguranţă”, făcând referire implicit la refugiaţii sirieni aflaţi în Turcia, Liban şi Iordania.
Peste 430.000 de migranţi şi refugiaţi au traversat Marea Mediterană începând din luna ianuarie, iar 2.748 au murit sau au fost daţi dispăruţi în timpul tentativei lor de a ajunge în Europa