În spatele banderolei „Oamenii înainte de toate, nu cifre şi măsuri”, 25.000 de persoane – potrivit poliţiei – au defilat la Atena la apelul celor două mari confederaţii sindicale, GSEE şi Adedy, şi 15.000 la cel al sindicatului comunist PAME. La Salonic, al doilea oraş al ţării, foarte afectat de şomaj, la manifestaţie au luat parte 20.000 de oameni.
În capitală, manifestanţii s-au îndreptat spre piaţa Syntagma, din faţa parlamentului, unde este discutat controversatul proiect de lege multianual 2013-2016, care stabileşte economii bugetare de peste 18 miliarde de euro.
Votul, în procedură de urgenţă, este programat pentru miercuri seară, când este prevăzută o altă manifestaţie, la apelul sindicatelor. Într-un singur articol, textul include o multitudine de măsuri care reduc salariile bugetarilor şi pensiile, majorează de la 65 la 67 de ani vârsta de pensionare, declanşează reorganizarea administraţiei şi liberalizează piaţa muncii şi serviciile.
„Aceste măsuri ne dau înapoi cu mulţi ani. Toate drepturile de muncă cucerite de poporul grec după Al Doilea Război Mondial şi sfârşitul dictaturii sunt anulate”, a declarat sindicalista Marie Lavrentiadou.
Creditorii internaţionali ai ţării, UE şi FMI, condiţionează deblocarea unei noi tranşe de ajutor financiar pentru Grecia, de 31,2 miliarde de euro, de adoptarea acestor măsuri şi a bugetului de stat pe 2013, care urmează a fi votat duminică.
Ministrul de finanţe Yannis Stournaras a justificat alegerea procedurii de urgenţă pentru adoptarea acestei legi-cadru, precizând că Grecia are nevoie de „vărsarea iminentă /a împrumutului/ pentru a evita un faliment dezordonat”.
Marţi, din cauza grevei generale, Atena era un oraş aproape pustiu, în care nu circulau nici transportul public şi nici taxiurile, iar majoritatea serviciilor publice erau închise, cu excepţia câtorva şcoli. Greva afecta, de asemenea, justiţia, spitalele şi transporturile aerian şi maritim.