Zegrean susţine că se reia votul dacă va fi declarată neconstituţională hotărârea Senatului în cazul Şova

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat, joi, că în cazul în care va fi declarată neconstituţională hotărârea Senatului în cazul lui Dan Şova se va relua votul şi se adoptă o altă hotărâre.
Economica.net - joi, 23 apr. 2015, 07:05
Zegrean susţine că se reia votul dacă va fi declarată neconstituţională hotărârea Senatului în cazul Şova

‘Dacă am zice că e neconstituţional, cred că ar trebui să adopte altă hotărâre. (…) Dacă hotărârea aia nu-i bună, dacă ar fi declarată că nu e bună, ar trebui să dea alta, nu?’, a afirmat şeful CCR.

Întrebat dacă într-o astfel de situaţie se va reinterpreta votul din 25 martie, Zegrean a spus că trebuie să se rejudece cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în cazul Şova, scrie Agerpres.

‘Nu, să rejudece cererea aceea, mă gândesc aşa. (…) Altfel cum? Până acum, hotărârile Parlamentului care au fost declarate neconstituţionale au fost refăcute, s-au luat alte hotărâri. Se reia totul de la capăt. Voi aţi vrea să vă spun acum aşa: dacă vine la noi dosarul acela şi admitem, îl arestează pe Şova. Nu pot să vă spun aşa ceva, pentru că nici nu-i adevărat. Deci se reia votul, se face altă hotărâre’, a explicat şeful CCR.

Hotărârea Senatului care constată că, prin votul din data de 25 martie, nu au fost îndeplinite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial.

Anterior, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc, a anunţat că PNL ia în calcul să conteste la Curtea Constituţională proiectul de hotărâre cu privire la cazul Şova, numărul de semnături fiind strânse.

‘Un proiect nu este egal cu o hotărâre. Hotărârile în Parlamentul ăsta, nu doar în Senat, se adoptă de către plenul Senatului. Nu avem ce să căutăm cu vot în plen, avem o şedinţă şi o stenogramă din 25 martie, acolo scrie foarte clar ce anume am votat, că s-a interpretat greşit. Vom contesta la Curtea Constituţională, e pregătită deja contestaţia, avem şi numărul de semnături, aşteptăm ca ea să fie publicată’, a declarat Boboc.

Senatorii jurişti au întocmit un proiect de hotărâre cu privire la votul dat în cazul Şova, iar preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a semnat documentul.

Proiectul de hotărâre stipulează că ‘nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Şova Dan-Coman’ şi a fost adoptat de către senatorii jurişti cu şase voturi pentru şi cinci voturi împotrivă.

Te-ar mai putea interesa și
Deca: Am lansat în consultare proiectul de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică în Învăţământul Superior
Deca: Am lansat în consultare proiectul de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică ...
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat vineri lansarea în consultare publică a proiectului de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică în......
Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 84 de lei, la 5.158 lei, în august – date INS
Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 84 de lei, la 5.158 lei, în august – date INS
Câştigul salarial mediu net a scăzut la 5.158 lei în luna august a acestui an, fiind mai mic cu 84 lei (-1,6%) faţă ...
Mitiska REIM deschide parcul de retail de la Pitești, primul după vânzarea portofoliului de 25 de parcuri către M Core
Mitiska REIM deschide parcul de retail de la Pitești, primul după vânzarea portofoliului de 25 de parcuri către M Core
Mitiska REIM a anunțat astăzi deschiderea unui nou parc de retail în Pitești. Acesta este unul dintre cele patru noi ...
SUA avertizează China cu privire la orice provocare la adresa Taiwanului
SUA avertizează China cu privire la orice provocare la adresa Taiwanului
Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat vineri China cu privire la orice ''provocare'' la adresa Taiwanului, ...