ZEISS şi vivo fac o analiză a procesului de creare a fotografiei cu smartphone-ul

David Abreu, Senior Scientist, Mobile Imaging, al Laboratorului de Imagistică vivo ZEISS a explicat cum colaborează cele două companii pentru a creşte calitatea culorii pentru fotografiile realizate cu smartphone-ul.
Lidia Neagu - joi, 02 iun. 2022, 17:32
ZEISS şi vivo fac o analiză a procesului de creare a fotografiei cu smartphone-ul

Prin Parteneriatul Global de Imagistică anunțat în decembrie 2020, vivo și ZEISS au adaptat standardele profesionale de fotografiere la smartphone-uri. Laboratorul inovator de imagistică vivo ZEISS este rezultatul acestui parteneriat strategic încheiat pe termen lung: programul comun unic de R&D stabilește noi repere pentru excelența tehnologiilor de imagistică folosite la smartphone-uri prin dezvoltarea de noi dispozitive vivo cu design optic avansat. Între timp, procesele exigente de testare asigură respectarea standardelor de calitate profesională pentru produsele vivo, pentru a ajuta utilizatorii să obțină Cadrul Perfect.

De la suprinderea unei imagini la redarea acesteia pe ecran, David Abreu împarte în 5 informaţiile importante despre culori şi cum sunt folosite acestea pentru a ajuta smartphone-urile să producă o fotografie de calitate.

1. Culoarea este un proces – Indiferent că folosim conurile şi bastonaşele din ochii noştri sau senzorul RGB Bayer dintr-o cameră digitală, reproducerea culorii este un proces complex. Când vede o culoare, creierul uman înlocuieşte în mod dinamic elementele variabile precum felul în care ochii noştri percep undele de lumină sau felul în care lumina influenţează modul în care percepem o scenă.

De exemplu, când vedem o banană galbenă luminată de un bec cu lumină albastră, o percepem totuşi ca fiind galbenă. Aceasta se întâmplă deoarece creierul nostru se foloseşte şi de memorie pentru a reproduce felul în arată lucrurile.

2. Culorile nu sunt percepute fidel de ochiul uman – Deşi este incredibil de sofisticată, percepţia ochiului uman are limitele sale. De exemplu, vom percepe imaginea unui şemineu ca având o nuanţă portocalie, deoarece sistemul vizual uman nu corectează mereu nivelul de alb în situaţii extreme. Din acelaşi motiv, o scenă surprinsă la „golden hour“, imediat după răsărit, este caracterizată de o lumină caldă.

Prin urmare, crearea cu acurateţe a culorilor cu o cameră foto nu va folosi aceleaşi procedee ca vederea umană. Replicarea acestor procese pentru a echivala viziunea aparatului cu cea a percepţiei umane reprezintă una dintre cele mai importante provocări ale ştiinţei culorii şi este cea de la care pornim când dezvoltăm algoritmi care să ofere o reproducere fidelă a percepţiei umane.

3. În laborator şi pe teren – Cercetătorii vivo în domeniul ştiinţei culorii folosesc atât teste de laborator făcute cu echipamente şi măsurători specializate, cât şi imagini realizate în exterior. De exemplu, culorile precum culoarea verde a ierbii, trebuie să redea fidel realitatea. Ne asigurăm de acest lucru efectuând teste de laborator şi în plus, fotografiem aceste scene în lumea reală. Adică scoatem efectiv camera pe teren! Apoi recalibrăm sistemul de camere pentru a ne asigura că imaginile rezultate sunt cât mai aproape de realitate.

4. Utilizatorii îşi doresc alte culori decât fotografii profesionişti – Reproducerea culorilor depinde de percepţie, dar şi de precizie. „Sistemul de imagistică poate încerca să recreeze culorile aşa cum sunt, aşa cum ni le amintim sau aşa cum ar vrea utilizatorul să apară“, explică David Abreu.

„Ştim că utilizatorii îşi doresc imagini mai intense, care să poată fi partajate imediat. E posibil ca acestea să nu redea fidel realitatea, dar să redea mai bine felul în care percepem şi ne amintim noi un moment.“  De aceea, echipamentele vivo oferă două moduri de culoare – vivo Vivid Colour, care oferă un aspect mai intens şi mai atrăgător „direct din camera foto“ şi ZEISS Natural Colour, care oferă culori mai precise şi mai aproape de realitate. Al doilea mod este apreciat mai ales de fotografii pasionaţi şi de cei profesionişti care vor să regleze manual aspectul imaginilor, deoarece acest mod le oferă un punct de plecare neutru pentru post-procesarea culorilor.

5. O experienţă în culori consecvente cu un sistem cu mai multe camere. În prezent, smartphone-urile vivo de referinţă, precum X70 Pro, folosesc sisteme de imagistică sofisticate, cu module cu mai multe camere care acoperă o gamă variată de cerinţe, fie că vorbim despre selfie-uri sau fotografiere macro, grandangulară sau telefoto. Dar a face acest sistem de componente să ofere o performanţă consecventă este în sine o artă: fiecare element din sistemul de imagistică – de la lentile la senzor – influenţează reproducerea culorilor.

Lentilele au diferite proprietăţi de absorbţie a luminii pentru diferite lungimi de undă şi fiecare dintre lentile trebuie corectată în mod corespunzător. În plus, senzorii sunt şi ei diferiţi şi pot răspunde la culori în mod diferit. În Laboratorul de Imagistică vivo, ne străduim în special să testăm, să calibrăm şi să potrivim culorile pentru fiecare modul de camere, pentru a ne asigura că acesta oferă un rezultat consecvent.

Te-ar mai putea interesa și
Libra Internet Bank: reduceri de 75% la comisioanele anuale și reduceri duble de marjă a dobânzii la cardurile Gold, abonamentele operaționale și creditele InvestEU
Libra Internet Bank: reduceri de 75% la comisioanele anuale și reduceri duble de marjă a dobânzii la cardurile Gold, abonamentele ...
Libra Internet Bank a lansat ofertele promoționale pentru Red&Black Friday, campania care va avea loc vineri, 8 noiembrie 2024....
Care va fi impactul planului fiscal al Guvernului asupra veniturilor cetățenilor. Explicațiile șefului Blocului Național Sindical VIDEO
Care va fi impactul planului fiscal al Guvernului asupra veniturilor cetățenilor. Explicațiile șefului Blocului Național ...
Dumitru Costin, președintele BNS, arată într-un material video efectele Planul fiscal al României negociat pentru următorii ...
Banii privaţi, impulsionaţi de fondurile publice, ar trebui să stimuleze investiţiile în UE (Eurogrup)
Banii privaţi, impulsionaţi de fondurile publice, ar trebui să stimuleze investiţiile în UE (Eurogrup)
Pentru necesităţile de investiţii ale Europei în vederea realizării tranziţiei verde şi digitale, alături de apărare ...
Cât costă terenurile agricole din România. NAI: Creșterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani
Cât costă terenurile agricole din România. NAI: Creșterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani
Deși au cunoscut un deceniu de creșteri cuprinse între 25 și 40% în funcție de zonă, prețurile unui hectar de teren ...