Zelenski cere ONU să asigure securitatea centralei nucleare de la Zaporojie
„O atenţie deosebită a fost acordată temei şantajului Rusiei la centrala nucleară din Zaporojie. Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecinţe catastrofale globale pentru întreaga lume”, a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
„ONU trebuie deci să asigure securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea completă de trupele ruse”, a subliniat preşedintele ucrainean.
Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de bombardamentele care au vizat centrala nucleară din Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse din martie, suscitând temeri privind posibilitatea unei catastrofe majore în Europa.
Ucraina acuză de săptămâni în şir Moscova de amplasarea de arme grele în centrala din Zaporojie şi de utilizarea ei ca bază pentru lovituri asupra poziţiilor ucrainene. Kievul susţine că forţele ruse sunt cele care trag asupra centralei pe care o ocupă cu scopul de a acuza Ucraina de aceste bombardamente.
Moscova a dezminţit desfăşurarea de arme grele la această centrală şi susţine că acolo sunt doar unităţi care îi asigură securitatea. Rusia mai acuză Kievul de pregătirea unei ‘provocări răsunătoare’ la faţa locului cu ocazia vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU, lucru dezminţit de Kiev, conform media ucrainene.
Pentru a garanta securitatea centralei şi a face posibilă o misiune de inspecţie, Antonio Guterres şi SUA au propus joia trecută instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei, ceea ce Ucraina demult cere, dar Moscova a respins deja această propunere ca ‘inacceptabilă’.
Rusia a ameninţat joi că, dacă forţele ucrainene vor continua să bombardeze obiectivul, ar putea închide centrala nucleară din Zaporojie, centrală situată lângă linia frontului, o decizie a cărei aplicare ar creşte – potrivit Kievului – riscul unei catastrofe nucleare.
După întâlnirea cu Guterres, Zelenski a declarat că a discutat şi despre acordul mediat de ONU vizând atenuarea agravării crizei alimentare mondiale şi a convenit asupra continuării coordonării eforturilor în acest cadru pentru a garanta exporturile ucrainene.
„Am discutat de asemenea posibilele direcţii ale dezvoltării acestuia (programului), problema deportării ilegale şi forţate a ucrainenilor, eliberarea personalului nostru militar şi medical din captivitatea” ruşilor, a spus el.
Conform acordului cadru din 22 iulie, intermediat de Turcia şi ONU, Ucraina a reuşit la începutul lunii august să reia exporturile de cereale şi produse alimentare din porturile sale de la Marea Neagră, care au fost blocate timp de cinci luni în urma invaziei Rusiei la 24 februarie.