Zelenski cere „sancţiuni ‘maxime” la Davos împotriva Rusiei şi mai multe arme pentru ţara sa

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut luni la Davos mai multe arme pentru ţara sa, 'sancţiuni 'maxime' împotriva Moscovei, precum şi suspendarea completă a comerţului cu Rusia, care a declanşat o invazie în Ucraina cu trei luni în urmă, relatează AFP şi EFE.
AGERPRES - lun, 23 mai 2022, 15:28
Zelenski cere

‘Sancţiunile ar trebui să fie maxime pentru ca Rusia şi orice potenţial agresor care vrea să ducă un război brutal împotriva vecinului său să cunoască în mod clar consecinţele imediate ale acţiunilor sale’, a afirmat Zelenski în cursul unei intervenţii prin videoconferinţă la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF).

‘Nu ar trebui să existe niciun fel de comerţ cu Rusia’, a insistat el, cerând între altele instituirea ‘unui embargou asupra petrolului rusesc’ şi măsuri împotriva ‘tuturor băncilor ruseşti, fără excepţie’, pledând pentru ‘crearea unui precedent pentru retragerea completă a tuturor întreprinderilor străine de pe piaţa rusă’, cărora le-a propus să-şi continue activitatea în Ucraina şi să participe la reconstrucţia ţării după război.

Le ‘invităm să continue să opereze în Ucraina, o piaţă de 40 de milioane de persoane (…). Vă invit să faceţi parte din procesul de reconstrucţie a ţării, o sarcină mare (…), trebuie să reconstruim oraşe întregi’, a spus Zelenski, insistând asupra creşterii presiunii asupra Rusiei, prin ‘sancţiuni convingătoare’.

SUA şi Marea Britanie au renunţat la importul de petrol rusesc. Dar unele ţări membre din Uniunea Europeană sunt extrem de dependente de hidrocarburile ruseşti şi întâmpină dificultăţi în a se pune de acord în această privinţă.

În acelaşi timp, Zelenski a cerut mai multe arme pentru ţara sa, exprimându-şi regretul în legătură cu faptul că sprijinul din partea comunităţii internaţionale nu a fost întotdeauna suficient de rapid.

‘Dacă am fi primit 100% din ceea ce aveam nevoie în februarie, rezultatul ar fi fost zeci de mii de vieţi salvate. De aceea, Ucraina are nevoie de toate armele pe care le cere, nu doar de cele care au fost furnizate. Acesta este motivul pentru care Ucraina are nevoie de finanţare’, a explicat el.

Chiar dacă a apreciat ajutorul internaţional pe care Ucraina l-a primit până în prezent, preşedintele ucrainean consideră că încă nu este suficient. În Ucraina ‘nu mai există oraşe paşnice, ci ruine, în loc de turism, avem bombe şi rachete, acesta este rezultatul dacă continuăm ca până acum’, a avertizat el, în faţa unei audienţe compuse exclusiv din lideri politici şi de afaceri.

În acest sens, Volodimir Zelenski a estimat că Ucraina ar nevoie de cel puţin 5.000 de milioane de dolari pe lună.

Între altele, Zelenski şi-a exprimat regretul că unitatea de care dă dovadă în prezent comunitatea internaţională şi presiunea exercitată la adresa Rusiei nu au început în 2014. Atunci ‘când a început în realitate agresiunea’, a spus el, referindu-se la anexarea Crimeii şi războiul din Donbas.

‘Dacă aceasta s-ar fi întâmplat atunci, unitatea şi presiunea guvernelor şi a companiilor, poate că Rusia nu ar fi început acest război la scară largă şi nu s-ar fi pierdut atâtea vieţi’ omeneşti, a subliniat preşedintele ucrainean.

Totodată, Zelenski a subliniat că porturile ucrainene la Marea Neagră ‘sunt complet blocate’, iar forţele ruse ‘ne fură grâul zi de zi’, împiedicând exporturile de cereale.

‘Prioritatea este ca porturile noastre de la Marea Neagră, în prezent blocate, să poată funcţiona. Armata rusă fură şi transportă cereale în alte ţări. Cum poţi cumpăra grâu despre care ştii că a fost furat de către ruşi din Ucraina?’, s-a întrebat el.

În acest context, Zelenski a subliniat necesitatea creării unui coridor care să permită exportul de cereale şi a spus că a vorbit cu lideri străini, printre alţii cu şefii ţărilor baltice, pentru stabilirea unui coridor care să permită exportul de grâu şi al altor cereale, zeci de milioane de tone, notează EFE.

‘Trebuie să ne punem de acord asupra creării unui coridor pentru ca Rusia să nu se opună’, deşi el a recunoscut că ‘nu este un lucru uşor atât timp cât războiul continuă’.

În final, preşedintele ucrainean a spus că dacă ar fi întrebat ce ar dori să le transmită în special liderilor lumii aceasta ar fi mai întâi de toate să nu se piardă sentimentul de unitate.

Ucraina este reprezentată în forţă în acest an la reuniunea WEF din Davos, unde numeroşi responsabili politici ucraineni s-au deplasat personal. Fondatorul WEF, Klaus Schwab, a salutat o ‘delegaţie deosebit de puternică a Ucrainei printre noi’, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...