Zelenski condiționează transportul gazelor rusești prin Ucraina. Acesta cere ca Rusia să fie plătită după război

19 12. 2024
gaze-rusia-ue-876546658

„Dacă vreo ţară europeană este dispusă să primească acest gaz şi să nu i-l plătească Rusiei până la sfârşitul războiului, atunci noi putem reflecta” asupra autorizării în continuare a tranzitului gazului rusesc către Europa prin conductele din Ucraina, a spus Zelenski la o conferinţă de presă la Bruxelles.

De asemenea, preşedintele ucrainean s-a pronunţat împotriva unui posibil mecanism de tranzit prin Ucraina al gazelor ruseşti achiziţionate de Azerbaidjan, opţiune luată în considerare de câteva luni în UE, după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit cu Rusia ce expiră pe 31 decembrie.

„Nu vrem astfel de jocuri. Dacă o ţară primeşte gaz rusesc, aceasta înseamnă să transferi bani în Rusia”, care-şi poate finanţa astfel industria militară, şi-a motivat Zelenski refuzul de a menţine tranzitul gazului rusesc.

În ultimele săptămâni, Slovacia şi Ungaria, foarte dependente de gazul rusesc, s-au plâns că se vor lovi de dificultăţi de aprovizionare după 31 decembrie, neavând alternative imediate de a înlocui complet gazul rusesc.

De asemenea, Republica Moldova a instituit starea de urgenţă în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, întrucât centrala electrică de la Cuciurgan, situată în regiunea separatistă Transnistria şi care produce pe gaz o parte substanţială a necesarului de energie al întregii ţări, nu se va mai putea aproviziona, situaţie agravată de o dispută financiară cu compania rusă Gazprom, ce refuză din acest motiv livrarea gazului către Republica Moldova prin rute alternative.

Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat şi el joi refuzul Ucrainei de a prelungi contractul pentru tranzitul gazului rusesc. Dar vom supravieţui, Gazprom va supravieţui, a asigurat el.

După sabotajul asupra conductelor Nord Stream din Marea Baltică, în septembrie 2022, Rusia şi-a livrat gazul către Europa prin două rute, respectiv reţeaua ucraineană şi gazoductul TurkStream, împreună cu extensia acestuia, Balkan Stream.

Tranzitul gazelor ruseşti către Europa prin Ucraina a scăzut însă cu aproape două treimi faţă de 2021, ajungând la 14,65 miliarde de metri cubi în 2023, adică puţin sub jumătate din totalul exporturilor de gaze ruseşti către Europa.