Zelenski promite să reia controlul asupra părţilor din sudul Ucrainei, cucerite de invadatorii ruşi

Preşedintele Volodimir Zelenski a promis că va recuceri zonele din sudul Ucrainei aflate în prezent sub ocupaţie rusă, transmite luni dpa.
AGERPRES - lun, 20 iun. 2022, 08:15
Zelenski promite să reia controlul asupra părţilor din sudul Ucrainei, cucerite de invadatorii ruşi

„Nu vom preda sudul nimănui”, a spus liderul de la Kiev într-o intervenţie video în noaptea de duminică spre luni, după ce s-a întors sâmbătă dintr-o vizită pe frontul sudic.

Promiţând că va lua înapoi „tot ce ne aparţine”, Volodimir Zelenski a mai afirmat că Ucraina îşi va restabili accesul în siguranţă la Marea Neagră şi Marea Azov în acest proces.

Preşedintele Ucrainei a promis, de asemenea, că Ucraina va face tot posibilul pentru a relua exporturile de alimente de îndată ce acest lucru va putea fi realizat cu ajutor internaţional.

Trupele ruse au capturat mari părţi din sudul Ucrainei la scurt timp după începutul războiului după ce, în 2014, au anexat peninsula Crimeea. În timpul înaintării trupelor ruse, au fost capturate întreaga coastă ucraineană de la Marea Azov, precum şi părţi ale coastei ucrainene a Mării Negre.

În luna aprilie, un comandant rus a declarat că doreşte obţinerea controlului asupra sudului Ucrainei, dar şi a regiunii separatiste transnistrene din Republica Moldova.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi prim-ministrul britanic Boris Johnson au avertizat duminică că războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că (războiul) ar putea dura ani de zile”, a declarat Stoltenberg pentru tabloidul german Bild am Sonntag.

Într-un articol pentru The Times, la scurt timp după ultima sa vizită la Kiev, premierul Boris Johnson a scris:”Mi-e teamă că trebuie să ne pregătim pentru un război lung, pe măsură ce Putin recurge la o campanie de uzură, încercând să macine Ucraina prin brutalitate pură”.

Ministerul apărării de la Londra a declarat duminică, citând agenţiile britanice de informaţii, că atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene, se confruntă probabil cu un moral „variabil” şi cu dezertări.

„Forţele ucrainene au suferit probabil dezertări în ultimele săptămâni, cu toate acestea, moralul Rusiei este foarte probabil să rămână deosebit de problematic”, a scris pe Twitter ministerul britanic al apărării.

„Cazuri de unităţi ruseşti întregi care refuză ordine şi confruntări armate între ofiţeri şi trupele lor continuă să apară”.”Motivele moralului scăzut al Rusiei includ conducerea percepută ca fiind slabă, oportunitatea limitată de rotaţie a unităţilor în afara luptelor, pierderi foarte mari, stres de luptă, logistică proastă permanentă şi probleme cu salariile”.

Ministerul britanic a mai informat că ambele părţi au „continuat să efectueze bombardamente de artilerie grea” la nord, est şi sud de punctul fierbinte al frontului Severodoneţk în ultimele zile, dar că au existat „schimbări nesemnificative pe linia frontului”.

Armata rusă a declarat că a distrus un post de comandă militar ucrainean într-un atac cu rachetă duminică, ucigând „peste 50” de ofiţeri de rang înalt, inclusiv generali, în apropiere de satul Şîroka Dacea din regiunea Dnipropetrovsk.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konaţenkov, a mai spus că o unitate ucraineană mai mare din regiunea Doneţk a fost lovită cu rachete, atac care a provocat aproximativ 300 de pierderi în rândul inamicului.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...