Gazprom caută petrol în România
Compania sârbească NIS Gazprom Neft este noul partener al Zeta Petroleum în proiectul de exploatare al perimetrului Jimbolia.
NIS, deţinută de Gazprom, a semnat un parteneriat cu Zeta Petroleum. NIS va plăti Zeta pentru pachetul majoritar de 51% în acest proiect şi va finanţa în proporţie de 100% costurile pentru explorarea noului bazin.
„Suntem extrem de multumiţi cu aducerea unui nou partener de calibrul NIS-Gazprom în perimetrul Jimbolia. Suntem acum în poziţia de a începe explorarea la Jimbolia anul acesta, iar costurile sunt estimate la patru milioane de euro”, a declarat Stephen West, managind director al Zeta Petroleum.
Acordul semnat de cele două companii este supus unor condiţii care trebuiesc îndeplinite nu mai târziu de 30 septembrie. Zeta a dobândit concesiunea de la Jimbolia în 2007, iar rezervele sunt estimate la 1,72 milioane barili de petrol.
Ce mai vrea Gazprom în România
Compania sârbă NIS, deţinută de grupul rusesc, care a demarat din iulie un amplu proiect de investiţii care presupune construcţia a 40 de benzinării până la sfârşitul anului, număr care va urca până la 120 la sfârşitul lui 2014. NIS va construi, tot până la sfârşitul lui 2014, 80 de benzinării şi în Bulgaria, planul de investiţii pentru cele două ţări fiind de 500 de milioane de dolari. Dacă va ajunge la ţinta propusă, NIS, adică Gazprom, va deveni unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa benzinăriilor, după Petrol, Rompetrol, LukOil şi MOL.
Tot printr-o subsidiară acţionează ruşii şi când e vorba de achiziţia unei fabrici a statului român. Compania rusă TISE, deţinută tot de Gazprom, s-a arătat interesată de achiziţia combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, cea mai mare unitate de profil din Centrul şi Estul Europei, care va fi privatizată în 17 septembrie.
Un alt succes al Gazprom este alianţa făcută cu unul dintre cei mai bogaţi români care le-a deschis ruşilor cale către piaţa agricolă a României. Miliardarul Ioan Niculae, care prin intermediul celor şase combinate chimice pe care le deţine este cel mai mare consumator de gaz al României, a înfiinţat o firmă mixtă cu Gazprom Elveţia. El primeşte gazele, le procesează transformându-le în îngrăţăminte după care beneficiul rezultat din vânzarea lor se imparte în mod egal între Gazprom şi Niculae.