Comisia Europeană consideră că ‘este esenţial’ ca, ‘duminică seară’, în cursul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro ce va avea loc la Bruxelles, să se ajungă la un acord cu privire la planul de salvare a Ciprului, informează AFP, citată de Agerpres.
‘Este esenţial ca, duminică seară, la Bruxelles, Eurogrupul să ajungă la un acord asupra unui program de ajutor financiar pentru Cipru. Ulterior, acest acord trebuie imediat pus în aplicare de Cipru şi partenerii săi din zona euro’, a afirmat sâmbătă într-un comunicat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare şi moneda euro, Olli Rehn.
‘Din nefericire, evenimentele din ultimele zile ne-au condus la o situaţie în care nu mai există alte soluţii optime. În prezent, sunt numai opţiuni dureroase’, a adăugat el.
El a recunoscut ‘progresele obţinute de guvernul cipriot spre o soluţie care să deschidă calea unui acord privind programul de ajutor financiar pentru Cipru’. ‘În următoarele ore, vom continua să lucrăm şi să colaborăm în ritm susţinut’, a menţionat Olli Rehn.
Impozit de 20% pe depozitele de peste 100.000 de euro
Sâmbătă seara, Guvernul cipriot şi troica finanţatorilor internaţionali au căzut de acord asupra impozitării cu 20% a conturilor mai mari de 100.000 de euro aflate la Bank of Cyprus şi a unei taxe excepţionale de 4% pentru conturile ce depăşesc această sumă la celelalte bănci.
Acordul nu rezolvă, totuşi, situaţia celei de-a doua bănci ca mărime din ţară, Popular Bank, ce urmează să fie decisă de miniştrii de finanţe din zona euro în cursul reuniunii ce va avea loc duminică la Bruxelles, cu începere de la ora 17.00 GMT.
Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a plecat duminică dimineaţă la Bruxelles, unde se va întâlni în special cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Anastasiades şi-a exprimat sâmbătă seară, în timpul negocierilor maraton cu troica finanţatorilor internaţionali, speranţa că se va ajunge ‘în curând’ la un acord asupra planului de salvare. Totuşi, purtătorul de cuvânt al Guvernului cipriot, Christos Stylianides, a spus că „situaţia este foarte dificilă, iar intervalul timpul rămas la dispoziţie este foarte scurt”
Ciprul trebuie să găsească până luni 7 miliarde de euro – peste o treime din PIB – pentru a debloca ajutorul internaţional de 10 miliarde de euro din partea troicii (UE, FMI, BCE) şi a obţine continuarea furnizării de către BCE a lichidităţilor de urgenţă pentru băncile sale. Banca Centrală Europeană a avertizat că va înceta să ofere lichidităţi de urgenţă băncilor cipriote dacă nu se va ajunge la un acord de soluţionare a crizei până la data de 25 martie.
Potrivit mai multor surse apropiate negociatorilor de la Bruxelles, troica doreşte restructurarea Bank of Cyprus, cea mai mare din insulă, şi a Popular Bank, care ‘trebuie să dispară’ pentru a lăsa locul unei bănci noi create cu activele lor sănătoase.