UPDATE 10.16 Şedinţa plenul comun în care se va vota moţiunea de cenzură împotriva cabinetului Ponta a început. Sunt prezenţi 364 de parlamentari din totalul de 554.
Moţiunea de cenzură privind votul prin corespondenţă şi alegerile parţiale este semnată de 183 de senatori şi deputaţi de la PNL, grupul popular şi democrat, precum şi parlamentari PSRO, scrie Agerpres.
PNL are în total 174 de parlamentari, iar PSRO – 12. Astfel, pentru a fi adoptată moţiunea, mai sunt necesare 92 de voturi pentru.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenţi vineri, în sală, la dezbaterea moţiunii de cenzură, iar fiecare va vota după conştiinţă, dar nu împotriva acestui demers antiguvernamental.
De asemenea, copreşedintele PNL Vasile Blaga a afirmat că a avut discuţii cu liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, despre moţiunea de cenzură, precizând însă că, cel mai probabil, parlamentarii acestui partid vor susţine Guvernul.
Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească 278 de voturi favorabile.
În Camera Deputaţilor, alcătuită din 387 de membri, majoritatea este alcătuită din aleşii PSD, UNPR, PC-PLR şi cei ai minorităţilor naţionale. În Opoziţie sunt deputaţi PNL, ai grupului Democrat şi Popular şi ai UDMR. Singurul deputat neafiliat unui grup este Elena Udrea, care nu poate vota în acest moment deoarece este în arest la domiciliu.
Grupul PSD, în care sunt incluşi şi deputaţii UNPR, are 182 de membri. 29 de parlamentari de la alte partide s-au alăturat de la începutul mandatului până acum UNPR, iar opt s-au înscris în PSD.
Grupul PC-PLR are 26 de membri, iar grupul minorităţilor – 17 membri.
Grupul deputaţilor PNL numără 112 membri, grupul UDMR – 17 membri, iar grupul Democrat şi Popular – 14 membri.
Configuraţia actuală a Senatului este alcătuită din 167 de senatori, 161 fiind repartizaţi în patru grupuri parlamentare, iar şase senatori activând ca independenţi.
În grupul PSD sunt 79 de senatori, luându-l în calcul şi pe fostul senator independent Mihai Neagu, care s-a reînscris pe 8 iunie în UNPR, însă transferul acestuia la grupul PSD-UNPR nu a fost încă oficializat pe site-ul Senatului. Grupul liberal – conservator este constituit din 12 senatori.
În grupul senatorilor liberali activează 62 de membri, iar grupul UDMR este în continuare format din opt senatori.
Liberalii solicită în moţiune retragerea încrederii Guvernului.
‘Motivul fundamental pentru care considerăm că trebuie, acum, să retrageţi încrederea acestui Guvern este faptul că şi-a bătut joc de ceea ce este mai sfânt într-o democraţie’, susţin semnatarii moţiunii de cenzură, indicând dreptul la vot.
Potrivit PNL, ‘Guvernul Ponta a încălcat Constituţia şi a săvârşit abuzuri inimaginabile’.
PNL afirmă că moţiunea de cenzură ar fi putut fi axată pe ‘incompetenţa’ lui Victor Ponta şi a miniştrilor săi, pe ‘proasta’ guvernare, dând ca exemplu gestionarea cardului de sănătate, ‘operaţiunea bacşişul’.
Liberalii consideră că singura soluţie pentru deblocarea introducerii votului prin corespondenţă este schimbarea echipei guvernamentale.
Moţiunea a fost depusă vineri, 5 iunie, şi citită în plenul Parlamentului luni, 8 iunie.
Victor Ponta s-a confruntat până acum cu două moţiuni de cenzură – mai 2014 şi pe septembrie 2014.