Guvernul Orban, învestit de Parlament

Guvernul propus de premierul desemnat Ludovic Orban a fost învestit, luni, de plenul reunit al Parlamentului. S-au înregistrat 240 voturi "pentru", conform surselor citate.   
Economica.net - lun, 04 nov. 2019, 11:47
Guvernul Orban, învestit de Parlament

Plenul reunit al Parlamentului s-a reunit, luni, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban. Economica.net vă prezintă principalele declarații ale politicienilor. 

Vot în Parlament pentru aprobarea Guvernului: Voi evita la maxim adoptarea de acte normative prin ordonanţe de urgenţă

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că va evita la maxim adoptarea de acte normative prin ordonanţe de urgenţă.

„Guvernul nostru va readuce raportul dintre Parlament şi Guvern la raportul care este stabilit de Constituţie. Voi evita la maxim adoptarea de acte normative prin ordonanţe de urgenţă. Voi fi permanent în dialog, comunicare şi dezbatere cu Parlamentul României, singura autoritate care are cu adevărat legitimitatea să legifereze, să facă legi. Nu putem să mai acceptăm ca doi-trei oameni, indiferent că sunt premierul sau ministrul avizator, să adopte acte normative pe picior peste noapte, fără niciun fel de dezbatere publică care generează consecinţe pe care acum ne chinuim noi să le îndreptăm, cum este Ordonanţa 79, Ordonanţa 82, Ordonanţa 60, Ordonanţa 114 şi tot şirul de ordonanţe care au bulversat situaţia. (…) Guvernul nu este nici al unui partid politic, nu este nici al unei jumătăţi în Parlament, Guvernul este al fiecărui român”, a spus Orban.

Vot în Parlament pentru aprobarea Guvernului: Liderul deputaţilor PSD a cerut, fără succes, control al cvorumului prin apel nominal

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a cerut luni, în şedinţa de plen reunit în care se votează Guvernul Orban, să se facă apel nominal pentru a se constata dacă este cvorum.

„În regulamentul şedinţelor comune nu avem prevedere prin care se poate vota atât cu cartele, cât şi cu mâna sus. Vă solicit un vot de control al cvorumului prin apel nominal, iar la articolul 53 spune că înaintea votului final ce va fi exprimat asupra iniţiativelor legislative, hotărârilor sau asupra moţiunii de cenzură, preşedintele de şedinţă va verifica prin apel nominal întrunirea cvorumului de şedinţă, la solicitarea unui lider de grup. Tocmai am făcut această solicitare şi fac un apel la dumneavoastră şi la domnul premier desemnat să nu încălcaţi regulamentul încă dinainte de depune jurământul, dacă această învestire se va produce. Haideţi să respectăm regulamentul. Nu vă comportaţi aşa cum s-au comportat uneori chiar colegi de-ai mei, pe care i-aţi blamat şi i-aţi condamnat când au făcut asta”, a spus Simonis înainte de începerea votului cu bile pentru învestirea noului Guvern.

Vot în Parlament pentru aprobarea Guvernului Orban

Barna: Votul de azi nu e o garanţie că vom rămâne nepăsători la eventualele derapaje

Votul acordat de USR pentru învestirea Guvernului Orban nu reprezintă o garanţie că membrii Uniunii Salvaţi România vor rămâne nepăsători la eventualele derapaje sau la numirea în funcţii publice unor persoane cu probleme de integritate, a declarat luni preşedintele formaţiunii, Dan Barna.

„Domnule Orban, votul de azi, pe care vi-l acordă USR, este un vot care nu e o garanţie că vom rămâne nepăsători la eventualele derapaje care ar putea să se întâmple şi mai ales – şi ştiu că asta este marea provocare şi ştiu că sunteţi conştient de ea – la numirile unor persoane cu probleme de integritate. Astăzi, marea problemă a politicii româneşti este cum aducem cât mai repede ‘Fără penali în funcţii publice’ ca realitate a legislaţiei naţionale şi cum ne asigurăm că (…) oameni nu doar competenţi, ci şi oneşti şi integri, sunt numiţi în funcţiile publice importante”, a precizat Barna, în cadrul şedinţei de plen în care va fi supusă votului învestirea Cabinetului Orban.

Detaliind subiectul numirilor în funcţii publice de la conducerea statului, Dan Barna a pledat pentru o „depesedizare”.

„Am apreciat în discursul dumneavoastră referirea la acest domeniu, dar vom fi foarte atenţi ca ea să se reflecte şi în numirile efective, peste tot acolo unde veţi numi noi persoane în conducerea statului pentru că e fundamental nevoie să ne ‘depesedizăm’ noi, ca societate. Pentru că ‘pesedizare’ e mai mult decât PSD, este exact drama pe care o trăieşte România, să vadă un primar general de Capitală batjocorind nişte oameni care construiesc un spital, acoperindu-i incompetenţa. Or, lucrurile acestea sunt cele pe care vă cer să le aveţi în vedere, pentru a putea conta, acolo unde va fi cazul, şi pe votul nostru”, a spus Barna.

El a menţionat că USR se aşteaptă ca măsurile incluse în acordul politic cu PNL să devină „obiective clare şi asumate” de către Guvernul Orban.

Liderul USR a reproşat guvernării PSD că „nu a reuşit să facă nici măcar o singură autostradă”, a realizat doar 45 de grădiniţe din cele 2.500 promise şi nu a finalizat niciun spital regional.

„Am văzut în zilele acestea un spectacol grotesc, în care oameni oneşti, care din propriile resurse construiesc un spital pentru copii bolnavi, au fost batjocoriţi de reprezentanţii PSD”, a adăugat Barna.

El a mai precizat că, în baza recursului compensatoriu, au fost eliberaţi „peste 20.000 de infractori, mulţi pentru fapte de violenţă”.

Vot în Parlament pentru aprobarea Guvernului: declaraţii Ludovic Orban

Ludovic Orban prezintă la microfonul Parlamentului lista guvernului şi programul de guvernare.

Ludovic Orban a criticat PSD şi Pro România pentru că boicotează şedinţa prin absenţă şi a felicitat partidele de opoziţie care s-au prezentat la vot.

  • Va fi un guvern cu mandat limitat, maxim un an până la alegerile parlamentare.
  • Dar trebuie să fie un guvern legitim, pentru a lua măsurile necesare.
  • Situaţia pregătirii pentru iarnă este dezastruoasă. Nu s-a făcut aproape nimic.

Vot în Parlament pentru aprobarea Guvernului Orban: declaraţii liderul deputaţilor PSD

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat luni că parlamentarii social-democraţi nu vor participa la  plen în care urmează să se dea vot pe învestirea Guvernului Orban. „PSD nu asigură cvorumul”, a spus Simonis, la Palatul Parlamentului.

Simonis va fi singurul reprezentant al PSD care va participa la şedinţă. 

Premierul desemnat Ludovic Orban estimează ca 237 – 243 de parlamentari să voteze pentru învestirea Guvernului şi a acuzat un boicot din partea PSD şi a Pro România. ”Este un boicot jenant, mincinos, care aruncă o imagine extrem de negativă asupra celor care au ales calea boicotului în loc să aleagă calea normală, a prezenţei în Parlament”, a afirmat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan – propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru – propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.

Vot în Parlament pentru aprobarea Guvernului Orban: Miniştri cu vot favorabil în comisiile parlamentare

Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt:

  • Marcel Vela – propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, 
  • Nicolae Ciucă – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, 
  • Ioan Marcel Boloş – propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, 
  • Victor Costache – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, 
  • Bogdan Gheorghiu – propus pentru funcţia de ministru al Culturii, 
  • Monica Anisie – propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, 
  • Bogdan Aurescu – propus la Ministerul Afacerilor Externe,
  • Cătălin Predoiu – propus pentru Ministerul Justiţiei, 
  • Lucian Bode – propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, 
  • Virgil Popescu – propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, 
  • Nechita Adrian Oros – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, 
  • Costel Alexe – propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor,
  •  Ionuţ Stroe – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.
Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...