Zi istorică: SUA ridică o parte din restricţiile faţă de Cuba

SUA diminuează de vineri importante restricţii comerciale şi de călătorie faţă de Cuba, dând contur unei apropieri istorice între cele două ţări, relatează AFP.
Economica.net - vin, 16 ian. 2015, 06:04
Zi istorică: SUA ridică o parte din restricţiile faţă de Cuba

‘Anunţul de astăzi (joi – n.r.) reprezintă o etapă suplimentară spre sfâşitul unui sistem care nu funcţionează şi introduce măsuri care susţin libertatea politică şi economică a poporului cubanez’, a declarat ministrul american de finanţe, Jacob Lew, citat într-un comunicat.

Posibilităţile de a călători în Cuba, precum şi transferurile de fonduri ale migranţilor cubanezi şi schimburile în domenii cheie, precum telecomunicaţiile, vor fi extinse de Washington. Embargoul economic american, decretat în 1962 împotriva Cubei, rămâne însă valabil, acesta putând fi ridicat doar de Congresul SUA, scrie Agerpres.

‘Aceste schimburi vor permite imediat americanilor să furnizeze mai multe mijloace populaţiei cubaneze pentru a deveni mai puţin dependentă de o economie planificată şi vor facilita dezvoltarea relaţiei noastre cu poporul cubanez’, a afirmat Casa Albă.

Se intenţionează, prin permiterea acestor schimburi să se ajungă la ‘cubanezul mediu’ şi ‘să se accelereze procesul de transformare pe termen lung’ a societăţii cubaneze, a comentat un înalt responsabil al administraţiei americane.

Măsurile, care vor apărea vineri în jurnalul oficial, formalizează o apropiere istorică între SUA şi Cuba anunţată de preşedintele Barack Obama şi de omologul său cubanez Raul Castro la 17 decembrie anul trecut.

Chiar dacă călătoriile turistice continuă să fie interzise, posibilităţile americanilor de a vizita Cuba sunt mult extinse, cu condiţia ca ele să intre în categorii precum vizită familială sau călătorie de afaceri.

În total, 12 categorii sunt autorizate, printre care călătoriile cu scop educativ, pentru cercetare profesională, pentru activităţi religioase, manifestări artistice sau competiţii sportive.

În plus, americanii vor putea utiliza cărţile de credit în Cuba. Plafonul pentru sumele trimise de migranţii din SUA spre Cuba vor creşte de la 500 la 2.000 de dolari pe trimestru. Transferurile de fonduri nu sunt însă plafonate când este vorba despre dezvoltarea unei societăţi comerciale sau de finanţarea unui proiect umanitar. De asemenea, coletele personale care sunt cadouri sunt permise.

În ceea ce priveşte schimburile comerciale, instituţiile financiare americane vor putea de acum înainte să deschidă conturi în Cuba pentru a facilita plăţile pentru tranzacţiile autorizate.

În materie de exporturi, firmele americane vor fi autorizate să vândă materiale de construcţii către sectorul privat.

Punct-cheie al acestei deschideri a schimburilor, exporturile în sectorul telecomunicaţiilor vor fi încurajate. ‘Vom încerca să încurajăm companiile de telecomunicaţii şi furnizorii de internet din SUA să se angajeze în Cuba’, a indicat un înalt responsabil al administraţiei americane.

Impactul economic potenţial al acestei noi pieţe pentru SUA ‘este dificil de cuantificat’, a mai spus acest responsabil, precizând totuşi că ar trebui să fie vorba de ‘o piaţă foarte semnificativă’.

De cealaltă parte, exporturile provenind din Cuba rămân limitate la ceea ce vizitatorii pot aduce cu ei când se întorc în SUA. Aceştia pot însă reveni cu bunuri de 400 de dolari, cu 300 de dolari mai mult decât anterior. Din această sumă însă, doar 100 de dolari pot cheltui pe ţigări sau alcool.

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...