Zilele libere de sărbători acordate prin lege vor fi suportate financiar de la bugetul de stat – proiect
„Valoarea cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală să fie deduse din contribuţiile şi impozitele reţinute şi plătite de angajatori, astfel încât nici plătitorul de salarii şi nici salariatul să nu fie afectaţi de o decizie etatică subiectivă privind instituirea de noi zile libere, de sărbătoare legală, în cursul anului”, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare a Codului Fiscal depus recent la Parlament.
„Aceste sume vor fi evidenţiate direct în Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, iar valoarea sumelor deduse nu poate depăşi nivelul cheltuielilor medii luare, pentru fiecare salariat, pentru luna în care se face deducerea sumelor”, se mai arată în document.
Impactul bugetar al măsurii ar fi de 1,5 miliarde de lei brut pe an, iar iniţiatorii proiectului propun susţinerea efortului financiar „prin diminuarea arieratelor financiare ale unor companii cu capital majoritar sau integral de stat”.
De asemenea, deputaţii PNL consideră că măsura ar genera o mai mare responsabilitate în rândul legiuitorilor în ceea ce priveşte acordarea de noi zile libere şi ar îmbunătăţi încrederea sectorului privat în relaţia cu statul.
În 2018, angajaţii din România care lucrează cu program normal de lucru vor avea în total 15 zile libere de sărbători legale. Începând din acest an, şi Vinerea Mare este zi liberă prin lege.
Iniţiatorii proiectului de modificare a Codului Fiscal depus în Parlament sunt deputaţii PNL Claudui Răcuci, Ion Ştefan, Bogdan Huţucă şi Eleonora Hărău.
Ei consideră că „angajatorii din sectorul privat sunt puşi în situaţia de a acoperi costuri economice generate de unele decizii de ordin administrativ sau legislativ pe care nu le pot influenţa”.
„Pe cei mai mulţi plătitori de salarii îi îngrijorează faptul că numărul zilelor libere, de sărbători legale, a crescut consistent în ultimii ani astfel încăt, în România, numărul total al zilelor nelucrătoare însumează mai mult de o jumătate de lună lucrătoare, echivalentul timpului de lucru. Pentru unele sectoare economice, zilele nelucrătoare generează şi alte costuri economice, determinate de specificul de producţie (cum ar fi linii continue de fabricaţie, transporturi etc.)”, explică iniţiatorii proiectului.
În viziunea celor patru deputaţi PNL, măsura ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019 şi să aibă drept sursă de finanţare „legea bugetului de stat pe 2019”.