Ziua 2 – Criza din Afganistan: reacţiile marilor puteri şi cele mai importante evenimente

17 08. 2021
pakistans_taliban_al_qaeda_extremists_18601700

 

 

Ce spun Rusia şi China

Kremlinul a denunţat marţi ‘caracterul imperialist’ al noii strategii de securitate a Statelor Unite ale Americii, acuzând Washingtonul că se agaţă de o ‘lume unipolară’, în timp ce Beijingul a criticat ‘mentalitatea de Război Rece’ a administraţiei SUA, reieşită din acelaşi document, transmite AFP citat de Agerpres.

‘Caracterul imperialist al acestui document este evident, la fel ca şi refuzul de a renunţa la o lume unipolară, un refuz insistent’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o declaraţie de presă.

Autorităţile ruse ‘nu pot accepta ca ţara să fie tratată drept o ameninţare pentru securitatea Statelor Unite’, a adăugat Peskov.

‘Cu toate acestea, există modeste puncte pozitive’, a menţionat el, citând mai ales ‘voinţa (Washingtonului) de a coopera cu Rusia în domeniile în care aceasta corespunde intereselor americanilor’.

‘Aceasta corespunde şi abordărilor noastre, întrucât Moscova la rândul ei caută să coopereze cu Statele Unite acolo unde aceasta ne avantajează’, a mai spus Peskov.

Documentul referitor al strategia de securitate naţională a SUA, difuzat luni de Casa Albă’, afirmă că Rusia ‘încearcă să slăbească influenţa americană în lume şi să creeze diviziuni cu aliaţii şi partenerii noştri’.

La prezentarea strategiei, preşedintele Donald Trump a trimis însă semnale discordante, calificând Rusia şi China ca ‘puteri rivale’ ale SUA, care ‘încearcă să pună la îndoială influenţa, valorile şi bogăţia Americii’, el declarându-şi însă imediat voinţa de a construi ‘parteneriate grozave’ cu aceste state.

Documentul difuzat de Casa Albă cu puţin timp înaintea discursului prezidenţial adopta un ton chiar mai ofensiv faţă de Rusia şi China, acuzându-le că ‘subminează securitatea şi prosperitatea’ SUA.

Noua strategie americană a fost denunţată şi de Beijing, care a criticat ‘mentalitatea de Război Rece’ a Washingtonului.

‘Insistăm pe lângă Statele Unite să înceteze să deformeze în mod voluntar intenţiile strategice ale Chinei, precum şi să-şi abandoneze conceptele depăşite, precum mentalitatea de Război Rece’, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing.

‘Dacă nu, nu vor face decât să aducă prejudicii celorlalţi şi lor însele’, a subliniat ea.

‘China nu va încerca niciodată să se dezvolte sacrificând interesele celorlalte ţări. În acelaşi timp, nu va renunţa niciodată la drepturile şi interesele sale legitime’, a replicat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.

 

Moscova consideră că Afganistanul ‘se stabilizează’, iar talibanii asigură ‘ordinea publică’

Diplomaţia rusă a apreciat luni că situaţia din Afganistan se stabilizează, iar talibanii asigură ‘ordinea publică’ după colapsul puterii afgane care a determinat mii de persoane să încerce să fugă din ţară, relatează France Presse.

‘Situaţia la Kabul şi în Afganistan se stabilizează. Talibanii procedează la restabilirea ordinii publice şi au confirmat garanţiile de securitate pentru civilii locali şi misiunile diplomatice’, declară Ministerul rus de Externe.

‘Facem apel către toate părţile afgane să renunţe la violenţă şi să faciliteze reglementarea situaţiei în mod paşnic’, afirmă MAE rus, confirmând că a stabilit ‘contacte de lucru cu noile autorităţi’ de la Kabul.

Chiar dacă gruparea talibană este considerată drept ‘teroristă’ de Rusia, Moscova întreţine relaţii directe cu talibanii, ai căror emisari au fost primiţi în capitala rusă în ultimele luni şi săptămâni.

Contrar puterilor occidentale, Rusia nu şi-a evacuat reprezentanţa diplomatică de la Kabul. Iar ambasadorul rus urmează să se întâlnească marţi cu un responsabil taliban în capitala afgană.

Emisarul Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov, a precizat că Moscova ar urma să decidă dacă recunoaşte sau nu noua putere afgană pe baza ‘acţiunilor sale’.

 

Hamas îi felicită pe talibani pentru revenirea la putere în Afganistan

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, la putere în Fâşia Gaza, i-a felicitat luni pe talibani pentru ‘victorie’, după ce aceştia au preluat din nou controlul în Afganistan, transmite AFP.

Gruparea armată palestiniană, considerată teroristă de Israel şi de state occidentale, ‘felicită mişcarea talibanilor şi pe conducătorii săi curajoşi pentru această victorie, care este încununarea îndelungatei sale lupte în aceşti ultimi 20 de ani’, indică Hamas într-un comunicat.

Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere din 2007 în Gaza şi legată de mişcarea Fraţii Musulmani, a urat ‘poporului şi liderilor afgani să ajungă la unitate, stabilitate şi prosperitate’.

În opinia Hamas, ‘victoria’ talibanilor arată că ‘rezistenţa popoarelor, în fruntea cărora (se află) poporul palestinian în luptă, este menită victoriei’.

După două decenii de prezenţă militară occidentală, Afganistanul se află de duminică în mâinile talibanilor, care patrulează pe străzile din Kabul şi s-au instalat la palatul prezidenţial, după colapsul forţelor guvernamentale şi fuga din ţară a preşedintelui Ashraf Ghani.

Insurgenţii islamişti afgani lansaseră în mai o ofensivă în toată ţara, în timp ce Statele Unite şi NATO începeau retragerea forţelor lor.

 

Omanul felicită poporul afgan pentru victoria talibanilor

Muftiul Sultanatului Oman, cea mai înaltă autoritate religioasă din această ţară situată în Golful Persic, a felicitat marţi „poporul afgan pentru victoria împotriva invadatorilor”, după ce ţara a căzut în mâinile talibanilor, transmite AFP.

Acesta este primul mesaj de felicitare adresat grupării talibane de către o autoritate religioasă din Golf.

Mai multe guverne din regiune au reacţionat la vestea preluării controlului asupra capitalei afgane Kabul de către talibani prin apeluri la stabilitate şi la protejarea civililor.

„Felicităm poporul afgan musulman frate pentru … victoria sa împotriva invadatorilor”, a declarat pe Twitter muftiul Ahmad bin Hamad al-Khalili.

În decurs de zece zile, mişcarea islamistă radicală, care a lansat o ofensivă în luna mai odată cu începerea retragerii trupelor străine, a preluat controlul aproape în întregime asupra Afganistanului.

Talibanii au impus o versiune ultra-strictă a legii islamice în perioada în care s-au aflat la putere în Afganistan (1996 – 2001). În 2001, ei au fost înlăturaţi după invazia unei coaliţii internaţionale conduse de Statele Unite.

În perioada regimului taliban, femeile afgane nu aveau dreptul să lucreze şi să studieze şi nu puteau părăsi locuinţele decât dacă erau însoţite de un membru de sex masculin din familie. De asemenea, femeilor le-a fost impusă purtarea obligatorie a burqa în public.

Flagelările şi execuţiile, inclusiv lapidarea pentru adulter, erau organizate în locuri publice şi pe stadioane.

În perioada în care s-au aflat la putere în Afganistan, talibanii au fost recunoscuţi de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Pakistan

Biden a apărat cu fermitate decizia retragerii trupelor din Afganistan

Preşedintele Joe Biden a declarat luni, în prima sa intervenţie publică după ce Afganistanul a căzut în mâna talibanilor, că „apără ferm” decizia retragerii trupelor americane, transmite AFP.

„După 20 de ani, am aflat cu strângere de inimă că nu există un moment potrivit pentru a retrage forţele SUA”, a afirmat preşedintele american în discursul său.

„Adevărul este că toate s-au întâmplat mai repede decât ne aşteptam”, a recunoscut preşedintele.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că scopul intervenţiei americane nu a fost acela de „construi o naţiune”, în încercarea de a justifica retragerea din Afganistan, aflată acum sub controlul talibanilor.

„Misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată menită să construiască o naţiune. Nu a fost niciodată menită să creeze o democraţie centralizată unificată”, a susţinut preşedintele SUA, care a adăugat că singurul obiectiv, care este valabil şi astăzi, şi a fost întotdeauna, este acela de împiedica comiterea unui atac terorist pe teritoriul american.

El a precizat că SUA vor desfăşura acţiuni antiteroriste în Afganistan,”dacă va fi necesar”.

Preşedintele Biden a declarat că SUA au oferit armatei afgane „toate opţiunile” posibile pentru a lupta împotriva talibanilor.”Le-am dat toate opţiunile pentru a-şi decide propriul viitor”.

A adăugat apoi că „forţele americane nu pot şi nu ar trebui să ducă un război şi să piară într-un război în care forţele afgane nu sunt dispuse ele însele să lupte”.

Totodată, Joe Biden a ameninţat cu utilizarea „devastatoare a forţei” dacă talibanii întrerup operaţiunile de evacuare. În caz de atac, răspunsul va fi „rapid şi puternic”, a precizat el.

Preşedintele american a mai afirmat că Rusia şi China ar fi foarte fericite dacă SUA ar continua să rămână „împotmolite” în Afganistan.

În intervenţia sa, Joe Biden a promis că SUA se vor angaja în favoarea”femeilor şi a fetelor” afgane şi a calificat ca devastatoare scenele care se petrec în acest moment în Afganistan.

China: Ministrul de externe Wang critică retragerea grăbită a trupelor americane din Afganistan

Ministrul chinez de externe Wang Yi a comunicat luni secretarului de stat american Antony Blinken că retragerea grăbită a trupelor americane din Afganistan a avut un impact negativ, dar s-a angajat să colaboreze cu Washingtonul pentru promovarea stabilităţii, transmite Reuters.

Departamentul de Stat al SUA a informat într-o scurtă declaraţie că Blinken a discutat cu Wang despre „situaţia de securitate şi eforturile noastre respective de a aduce cetăţenii SUA şi ai RPC în siguranţă” (folosind acronimul RPC pentru Republica Populară Chineză).

Conform unei ştiri apărute în mass-media de stat din China, Wang i-a comunicat lui Blinken că ceea ce s-a întâmplat în Afganistan dovedeşte că un model străin nu poate fi aplicat în mod arbitrar unei ţări cu condiţii culturale şi istorice diferite.

„Utilizarea forţei şi a mijloacelor militare pentru rezolvarea problemelor nu va face decât să le sporească. Astfel de lecţii merită o reflecţie serioasă”, a transmis postul chinezesc CCTV, citându-l pe Wang.

Wang a mai spus că Beijingul este dispus să comunice cu Washingtonul pentru a ajuta la prevenirea unui nou război civil sau a unui dezastru umanitar după „impactul negativ grav” al retragerii grăbite a trupelor americane din Afganistan.

„Statele Unite nu pot însă, pe de o parte, să caute în mod activ să îngrădească şi să suprime China şi să aducă atingere drepturilor şi intereselor legitime ale Chinei iar, pe de altă parte, să spere într-o cooperare din partea Chinei”, a afirmat Wang.

Înaltul oficial chinez a criticat, de asemenea, SUA pentru scoaterea Mişcării Islamice a Turkistanului de Est (ETIM) de pe lista grupărilor teroriste, ceea ce indică, în opinia sa, dublul standard aplicat de Washington în domeniul combaterii anti-terorismului.

China este îngrijorată de faptul că ETIM este activ în Afganistanul vecin şi doreşte să creeze un stat separat în regiunea Xinjiang din vestul Chinei, unde autorităţile chineze au creat lagăre de detenţie în masă, prezentate oficial ca locuri în care regimul de la Beijing oferă formarea profesională în scopul reducerii extremismului.

Executivul american susţine însă că ETIM nu mai există ca organizaţie oficială, fiind în schimb o etichetă pe care China o invocă pentru a oprima mai multe grupuri etnice musulmane, printre care şi pe uiguri.

 

SUA: Relaţiile Washingtonului cu Afganistanul vor depinde de comportamentul talibanilor

Statele Unite au anunţat luni că vor recunoaşte un guvern condus de talibani în Afganistan doar dacă aceştia respectă drepturile femeilor şi resping teroriştii, transmite AFP.

„În ceea ce priveşte poziţia noastră faţă de orice viitor guvern în Afganistan, aceasta va depinde de conduita guvernului respectiv. Va depinde de comportamentul talibanilor”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Un viitor guvern afgan care protejează drepturile fundamentale ale poporului său (…) inclusiv a jumătate din populaţia sa – soţiile şi fiicele sale” şi „care nu oferă adăpost teroriştilor” „este un guvern cu care am putea colabora”, a afirmat Ned Price.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a mai spus că emisarul american Zalmay Khalilzad se află încă în Qatar, unde au fost organizate discuţii cu talibanii timp de mai multe luni, iar oficialii americani continuă să interacţioneze cu insurgenţii în Doha.

Accentul diplomaţiei SUA a trecut de la susţinerea negocierilor de pace la evitarea violenţei, după ce preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul, a declarat Ned Price, potrivit Reuters.

 

Germania: Ministrul de interne estimează un aflux ridicat de refugiaţi afgani

Ministrul german de interne, Horst Seehofer, a declarat că preluarea puterii de către talibani în Afganistan ar putea determina între 300.000 şi cinci milioane de afgani să îşi părăsească ţara, informează dpa.

Oficialul german a făcut această estimare în cadrul unei întâlniri cu colegii săi parlamentari din Uniunea Social-Creştină.

Politicianul conservator are o atitudine dură în privinţa imigraţiei, poziţie care a provocat uneori conflicte în relaţia cu cancelarul Angela Merkel.

În trecut, ţări precum Iranul şi Pakistanul au primit refugiaţi provenind din Afganistan. O altă ţară importantă pentru tranzitul refugiaţilor, dar şi o destinaţie pentru aceştia, este Turcia, aminteşte dpa.

 

ONU: Consiliul de Securitate face apel la încetarea violenţei în Afganistan şi la combaterea terorismului

Consiliul de Securitate al ONU a cerut luni încetarea violenţei în Afganistan şi i-a avertizat pe talibanii reveniţi la putere împotriva oricărei intenţii de a transforma această ţară într-o bază pentru viitoare atacuri teroriste, transmite AFP.

Într-o declaraţie comună, convenită în urma reuniunii de urgenţă desfăşurate luni, Consiliul de Securitate solicită încetarea imediată a tuturor ostilităţilor şi formarea, prin negocieri extinse, a unui nou guvern unit şi reprezentativ, care să includă şi femei.

Deşi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional şi abuzuri ale drepturilor omului”, Consiliul de Securitate a insistat asupra „importanţei luptei împotriva terorismului în Afganistan pentru a se asigura că teritoriul afgan nu va fi folosit pentru a ameninţa sau a ataca vreo altă ţară, şi ca nici talibanii şi nici vreun alt grup sau persoană să nu sprijine teroriştii care acţionează pe teritoriul altei ţări”.

În deschiderea reuniunii, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi-a exprimat temerile cu privire la respectarea drepturilor omului şi a solicitat comunităţii internaţionale să „se unească pentru a se asigura că Afganistanul nu va mai fi folosit niciodată ca platformă sau refugiu pentru organizaţiile teroriste”, cerere reiterată de ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

La rândul său, Grupul de experţi în proceduri speciale al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a considerat „inacceptabil ca statele să rămână spectatori atunci când un grup înscris pe lista organizaţiilor teroriste a Consiliului de Securitate invadează teritoriul afgan şi se angajează în acte care ar putea semăna cu crime de război şi crime împotriva umanităţii”.

Acest grup de experţi, cu sediul la Geneva, a solicitat Consiliului de Securitate să adopte „orice iniţiativă necesară”, în conformitate cu capitolul 7 al Cartei ONU, care permite utilizarea forţei, pentru „a proteja drepturile omului şi nevoile umanitare ale populaţiei afgane”.

Antonio Guterres a estimat că „următoarele zile vor fi cruciale”.”Lumea ne urmăreşte. Nu trebuie şi nu putem abandona populaţia din Afganistan”, a susţinut secretarul general la ONU.

 

Macron cere ONU să acţioneze pe o singură voce

Militanţii islamişti vor încerca să beneficieze de pe urma turbulenţelor din Afganistan, a avertizat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, adăugând că Franţa va face tot posibilul pentru a asigura că Rusia, Statele Unite şi Europa vor răspunde având un scop comun, relatează Reuters.

Oraşele afgane au căzut în doar câteva zile şi luni, mulţimi de civili au ocupat aeroportul internaţional din Kabul după ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit, spunând că a vrut să evite o baie de sânge, în timp ce talibanii au pus mâna pe capitală.

„Afganistanul nu trebuie să devină paradisul pentru terorişti care a fost odată”, a insistat Macron într-o alocuţiune televizată la nivel naţional.

„Este o provocare pentru pacea şi stabilitatea internaţională, împotriva unui inamic comun. Vom face tot ce putem astfel încât
Rusia, Statele Unite şi Europa să poată coopera eficient, deoarece interesele noastre sunt aceleaşi”.

„Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va trebui să vină cu un răspuns comun şi unit”, a adăugat el.

Există riscul ca un val de migranţi să se îndrepte spre Europa, a spus Macron. Franţa va continua să-i protejeze pe cei mai vulnerabili şi va lua parte la un efort organizat şi corect de a împărţi povara, a adăugat el.

Franţa, Germania şi alte ţări europene ar putea lua iniţiativa de a construi un „răspuns robust, unit şi coordonat” cu ajutorul ţărilor de tranzit, a mai spus Macron.

Ambasada Rusiei la Kabul afirmă că preşedintele afgan a fugit cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani

Ambasada Rusiei la Kabul a afirmat luni că preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din ţară cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani, dar chiar şi aşa ar fi fost nevoit să renunţe la o parte din bani, relatează Reuters, citând agenţia rusă RIA.

Ghani, despre care nu ştie în prezent unde se află, a anunţat că a părăsit Afganistanul duminică, în contextul în care talibanii intrau în Kabul aproape fără a li se opune rezistenţă. El a afirmat că a dorit să evite vărsarea de sânge.

Rusia a anunţat că va menţine o prezenţă diplomatică la Kabul şi că speră să dezvolte relaţii cu talibanii, chiar dacă susţine că nu se grăbeşte să-i recunoască drept conducători ai ţării şi că le va observa îndeaproape comportamentul.

„În ceea ce priveşte prăbuşirea fostului regim, acesta este caracterizat în mod elocvent de modul în care Ghani a fugit din Afganistan”, a declarat Nikita Işcenko, purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei la Kabul, citat de RIA.

„Patru maşini erau pline cu bani, aşa că au încercat să pună o parte din bani într-un elicopter, dar nu au încăput cu toţii. O parte din bani au fost lăsaţi pe pistă”, a spus el, potrivit sursei citate.

Işcenko a confirmat ulterior pentru Reuters aceste afirmaţii. El a citat „martori” drept sursă a informaţiilor. Reuters notează că nu a putut verifica independent autenticitatea informaţiilor furnizate de diplomatul rus.

Reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Afganistan, Zamir Kabulov, a declarat anterior că nu se ştie câţi bani a lăsat în urmă guvernul care a fugit din ţară.

„Sper că guvernul care a fugit nu a luat toţi banii din bugetul de stat. Dacă ceva a rămas va fi fundaţia viitorului buget”, a declarat Kabulov pentru postul de radio Eho Moskvî.

 

Uzbekistanul anunţă că sute de soldaţi afgani au fugit peste graniţă cu zeci de avioane şi elicoptere

Sute de soldaţi afgani au fugit în Uzbekistan cu 22 de avioane militare şi 24 de elicoptere în timpul weekendului trecut, inclusiv o aeronavă ce s-a ciocnit cu un avion de luptă uzbec care o escorta provocând prăbuşirea ambelor aparate, a anunţat luni Uzbekistanul, informează Reuters.

Ministerul Apărării uzbec a declarat mai devreme că un avion militar afgan a fost doborât după ce a trecut frontiera.

Un total de 585 de soldaţi afgani au sosit la bordul avioanelor şi alţi 158 au trecut graniţa pe jos duminică, a anunţat biroul procurorului general al Uzbekistanului într-un comunicat.

Pentru femeile din Afganistan, întoarcerea talibanilor reprezintă ”sfârşitul lumii”

Femeile afgane, de la studente şi până la activiste cunoscute în spaţiul public, privesc revenirea talibanilor la putere cu foarte multă îngrijorare, deşi unele dintre ele spun că vor rămâne în ţară până la capăt.

În prima noapte sub regimul talibanilor, Aisha Khurram, de 22 de ani, nu a putut închide ochii. Între zgomotul gloanţelor şi cel al avioanelor care evacuează cetăţenii străini, ea spune că probabil nu va putea uita această zi care „ne-a distrus sufletele”.

„Pentru întreaga ţară, să vezi totul prăbuşindu-se într-un moment, este sfârşitul lumii”, a declarat luni dimineaţă pentru AFP această studentă afgană, la câteva ore după intrarea talibanilor în Kabul.

Aisha Khurram, care a reprezentat tineretul afgan pe lângă ONU, urma să-şi obţină diploma la universitatea din Kabul în lunile viitoare.

Însă, duminică dimineaţă, ea şi colegele sale nu au putut intra în campus şi viitorul lor este mai mult decât nesigur.

„Lumea şi liderii afgani au lăsat baltă tineretul afgan în modul cel mai crud care poate fi imaginat”, a spus ea.

„Este un coşmar pentru femeile care au făcut studii, care doreau un viitor mai bun pentru ele şi generaţiile viitoare”, a mai afirmat Aisha Khurram.

Atunci când conduceau ţara, între 1996 şi 2001, talibanii au impus o versiune foarte strictă a legii islamice, care le interzicea femeilor să lucreze sau să studieze.

Portul burka era obligatoriu în public şi ele nu puteau părăsi domiciliul decât dacă erau însoţite de un „mahram”, un însoţitor masculin din familie.

Flagelările şi execuţiile, între care şi lapidarea pentru adulter, erau practicate în pieţele oraşelor şi pe stadioane.

Plecarea talibanilor de la putere nu a dus totuşi la ameliorarea vieţii tuturor afganelor, în special în regiunile rurale.

„Pasăre neagră”

Talibanii au afirmat în mai multe rânduri că vor respecta drepturile omului dacă revin la putere în Afganistan, în special pe cele ale femeilor, dar în acord cu „valorile islamice”.

Femeile afgane sunt cele care cred cel mai puţin în aceste promisiuni, în special cele care, timp de două decenii, au mers la universitate, au ocupat posturi de răspundere, mai ales în politică, în jurnalism, în magistratură sau chiar în forţele de securitate.

În cursul ultimelor 24 de ore, femei foarte cunoscute la Kabul au vorbit pe reţelele sociale pentru a depune mărturie privind tristeţea lor după ce ţi-au văzut ţara şi vieţile căzând din nou în mâinile talibanilor.

„Mi-am început ziua privind străzile goale din Kabul, îngrozită pentru locuitori”, scrie Fawzia Koofi, o militantă pentru drepturile omului şi fostă vicepreşedintă a Parlamentului afgan. „Istorie se repetă atât de repede”, adaugă ea.

„Frica rămâne în voi ca o pasăre neagră”, scrie la rândul ei Muska Dastageer, conferenţiară la Universitatea americană din Afganistan, inaugurată la cinci ani după plecarea talibanilor. „Ea îşi deschide aripile şi nu mai puteţi respira”.

Femeile, „şterse” din spaţiul public

Contul de Twitter al Radei Akbar, o femeie de 33 de ani, era plin luni de emoticoane cu „inimi frânte”.

„Afganistanul meu iubit s-a prăbuşit sub ochii mei”, a scris ea într-un mesaj.

Într-o altă postare pe Twitter, o fotografie devenită virală arată un bărbat acoperind cu vopsea fotografia unei mirese surâzătoare afişată în vitrina magazinului.

Pentru ea, gestul acestui bărbat arată că de acum „femeile trebuie şterse din spaţiul public”, pentru că talibanii nu tolerează reproducerea de imagini cu femei.

Această pictoriţă şi fotografă este cunoscută pentru autoportretele sale care reprezintă o declaraţie de independenţă şi revendicarea moştenirii sale, în numele afganilor.

„Invizibilă”

În acest an, ea a fost constrânsă să-şi organizeze expoziţia, care aducea un omagiu unor personalităţi feminine afgane, în mediul online, după ce a primit ameninţări.

„Vreau să devin invizibilă şi să mă ascund de lume”, a scris ea în ultima postare pe Twitter.

Sâmbătă, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „îngrozit” să vadă că „drepturile obţinute cu greu de fetele şi femeile afgane sunt pe cale să le fie răpite”.

Sahraa Karimi, una dintre regizoarele afgane cele mai cunoscute, a spus că nu are intenţia de a părăsi Afganistanul

„Până la capăt, nu îmi voi abandona ţara”, a declarat ea într-o înregistrare video postată pe Twitter, cu ochii în lacrimi.

„Poate mulţi se vor gândi că este nebunie. Dar nebunie este ce au făcut cei care au abuzat de patria noastră (….). Prostie este ceea ce a arătat lumea întorcându-ne spatele”, a mai spus ea.