„Ziua Eliberării” lui Trump îi lasă pe investitori în incertitudine

Piețele se pregătesc pentru un nou val de tarife vamale, care se vor adăuga celor deja impuse sau anunțate de administrația Trump. Noile taxe pentru importurile din SUA urmează să fie anunțate astăzi, la ora 23:00 (ora României), de la Casa Albă, într-un cadru plin de fast specific lui Trump.
Economica.net - mie, 02 apr. 2025, 19:48
„Ziua Eliberării” lui Trump îi lasă pe investitori în incertitudine

Puncte cheie:

• Trump urmează să anunțe noi tarife pentru importuri în cursul zilei de azi.
• Atenția este îndreptată către „tarifele reciproce”.
• Se așteaptă o creștere semnificativă a ratei medii a tarifelor.
• Piețele nu cunosc încă detaliile. Investitorii rămân în suspans.
• Incertitudinea privind politica comercială a SUA atinge un nivel record.
• Anunțul ar putea declanșa mișcări bruște pe piețele financiare.

Atenția este îndreptată către tarifele reciproce – taxe impuse ca răspuns la tarifele și alte bariere non-comerciale aplicate de alte țări, pe care administrația Trump le consideră practici comerciale incorecte și care dezavantajează Statele Unite. Nivelul de incertitudine cu privire la politica comercială a SUA este extrem de ridicat înaintea anunțului de astăzi, indicele care o măsoară atingând un nivel record și depășind cu mult vârfurile anterioare din primul mandat al lui Trump. Mesajele transmise de oficialii americani au fost adesea contradictorii în ultimele săptămâni, iar potrivit unui raport Bloomberg, planurile sunt încă în schimbare chiar și cu puțin timp înainte de anunțul de astăzi.

Această incertitudine a afectat monedele la nivel global, exercitând presiuni asupra celor expuse cel mai mult riscului de a fi supuse unor taxe punitive. De exemplu, am observat o depreciere accentuată a monedelor asiatice, în condițiile în care multe dintre aceste țări aplică tarife ridicate pentru produsele americane și înregistrează excedente comerciale semnificative în relația cu SUA. În ultimele săptămâni, acest context a avut și un efect contraintuitiv asupra dolarului american, care a fost supus unor presiuni, pe măsură ce unii dintre indicatorii economici ai SUA au început să semnaleze probleme, în special cei care reflectă încrederea mediului de afaceri și a consumatorilor.

Indicatorul GDPNow al Fed-ului din Atlanta, chiar și ajustat pentru importurile ridicate de aur, indică o valoare negativă, sugerând o contracție a PIB-ului de 1,4% în primul trimestru. Considerăm că această estimare exagerează semnificativ amploarea încetinirii economiei americane și subliniem că datele esențiale nu susțin un astfel de declin, iar piața muncii din SUA dă puține semne de slăbiciune.

Incertitudini cheie:

• Scopul: Se vor aplica tarifele tuturor partenerilor comerciali ai SUA sau doar unui grup restrâns (10–15%) cu cele mai ridicate tarife existente în prezent și cele mai mari excedente comerciale față de SUA?
• Nivelurile tarifare: Cum vor varia tarifele de la o țară la alta?
• Excepții: Ar putea negocierile de ultim moment să atenueze impactul?
• Sectoare vizate: Vor fi anumite industrii, precum cea a semiconductorilor, supuse unor tarife mai ridicate?

În opinia noastră, aspectul-cheie pentru piețe în legătură cu acest anunț va fi rata medie a tarifelor aplicate importurilor în SUA după implementare. Această rată era de doar 2,5% înainte de alegerea lui Trump și a crescut în prezent la 8–9%. Estimarea noastră este că piețele anticipează o rată medie de 15% după anunțul de astăzi, în principal ca răspuns „reciproc” la măsurile netarifare, dar și din cauza tarifelor sectoriale aplicate unor industrii specifice.

O depășire semnificativă a așteptărilor (de exemplu, un anunț privind o rată de 25%, similară tarifelor propuse inițial pentru Canada și Mexic) ar determina, cel mai probabil, corecții pe piețele financiare și o apreciere a dolarului. Pe de altă parte, o rată de aproximativ 10%, aplicabilă doar unui anunit număr de țări, ar fi percepută pozitiv de către piețe și negativ pentru dolar.

Tarifele sectoriale (de exemplu, în domeniul farmaceuticelor sau semiconductorilor) rămân un factor imprevizibil, întrucât, deși impactul lor macroeconomic ar putea fi redus, efectele perturbatoare la nivelul industriilor afectate ar putea fi semnificative.

Considerăm, de asemenea, că tariful anunțat astăzi ar trebui privit ca un plafon, de la care fiecare țară va putea negocia o reducere prin acorduri bilaterale. Pe de o parte, acest lucru înseamnă că nu este nevoie de reacții panicarde chiar și în cazul unei surprize negative privind nivelul tarifelor. Pe de altă parte, acest cadru asigură faptul că incertitudinea și volatilitatea piețelor, generate de titlurile din presă, nu se vor încheia odată cu anunțul de astăzi.

Autor: Enrique Díaz-Alvarez (foto), Chief Economist Ebury

Despre Ebury

Ebury este o firmă globală de servicii financiare care sprijină companiile să comercializeze și să se dezvolte la nivel internațional. Oferă o gamă completă de produse, inclusiv plăți și încasări internaționale, împrumuturi pentru companii și gestionarea riscurilor.

Fondată în 2009 de Juan Lobato și Salvador García, Ebury este una dintre fintech-urile globale cu cea mai rapidă creștere, cu peste 1.600 de angajați și mai mult de 40 de birouri în 29 de piețe. În AF 2024, Ebury și-a crescut veniturile globale la peste 221 milioane de lire sterline.

Ebury este reglementată de Financial Conduct Authority în Regatul Unit și susținută de investitori de top, inclusiv o participație majoritară deținută de Banco Santander.

Te-ar mai putea interesa și
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis marţi în creştere pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacţiilor a fost de 67,8 milioane de lei (13,62 de milioane de euro), relatează Agerpres. ...
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar de stat
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar ...
Simulare de traseu pe viitorul tronson din Autostrada A1 Sibiu - Pitești ce urmează să fie dat în trafic luna viitoare. ...
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în Statele Unite Ale Americii a scăzut în martie, războaiele comerciale ale preşedintelui ...
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită ...