22 ianuarie 2022 a fost acea zi specială. Cităm din raportul MEKH:
“La mijlocul lunii, dispariția producției eoliene din România a decuplat prețul spot românesc de cel din Ungaria, în timp ce în perioada 16-22 ianuarie producția mare de energie eoliană a fost însoțită de o producție mare de energie hidroelectrică. Acest lucru a împins prețul românesc în jos. Ziua de 22 ianuarie a fost specială: producția hidro și eoliană (din România – n.red.) a fost atât de mare încât, coroborată cu cererea scăzută de duminică, cererea reziduală românească (consumul – nuclear și producția din surse regenerabile) a devenit negativă. În această zi, România a exportat în toate direcțiile, media zilnică a exporturilor orare ajungând la 2.400 MW”.
MEKH arată că în acea zi, din cauza producției mari de energie hidro și eoliană, 66% in importurile Ungariei au venit din România, în condițiile în care au fost ore importuri de peste 2.700 MW. Iată graficul MEKH cu soldul import-export al Ungariei cu fiecare dintre rețelele învecinate.
Într-devăr, în 22 ianuanuarie, mai ales în a doua parte a zilei, hidrocentralele din România produceau la o putere orară de 3.000 MW, în timp ce turbinele eoliene au ajuns și la 2.000 MW, iar sistemul românesc a beneficiat și de aportul semnificativ al centralelor pe gaze (circa 1.300 MW ), de disponibilitatea celor două unități nucleare și de 900 MW din cărbune.
Cifrele nu sunt neapărat spectaculoase pentru România – Hidroelectrica a avut și peste 4.000 MW orari iar eolienele și 2.800, dar, fiind o zi de week-end cu consum redus, a fost multă energie în exces, care a fost exportată, inclusiv prin mecanismul de cuplare a piețelor spot, în piețele din Ungaria și Bulgaria, cu care suntem cuplați.