Ziua zero pentru Guvernul Grindeanu: retragerea sprijinului politic, principala temă de analiză a liderilor PSD în Comitetul Executiv de miercuri

Liderii PSD se reunesc miercuri, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional pentru a stabili ce decizie iau cu privire la retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, în condiţiile în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut prim-ministrului să demisioneze, acesta refuzând în două rânduri să facă un asemenea gest, după cum au precizat surse politice, pentru News.ro.
Economica.net - mie, 14 iun. 2017, 06:11
Ziua zero pentru Guvernul Grindeanu: retragerea sprijinului politic, principala temă de analiză a liderilor PSD în Comitetul Executiv de miercuri

Soarta guvernului urmează să fie tranşată de liderii social-democraţilor, în contextul în care mai mulţi membri ai partidului sunt nemulţumiţi de activitatea Executivului şi de întârzierea aplicării unor măsuri din programul de guvernare. Surse politice au declarat, pentru News.ro, că doar miniştrii Agriculturii, Muncii şi Internelor ar fi trecut evaluarea făcută de liderii PSD, procesul de evaluare fiind finalizat în cursul zilei de luni.

Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD se vor reuni, miercuri, de la ora 16, la Parlament, pentru a decide care este calea de urmat în condiţiile refuzului lui Sorin Grindeanu de a demisiona din funcţia de prim-ministru. În consecinţă, trebuie să se decidă drumul de urmat: fie Grindeanu rămâne premier în fruntea unui cabinet remaniat, fie se încearcă forţarea plecării sale prin retragerea sprijinului politic sau prin moţiune de cenzură.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea au evitat să aibă poziţii publice în ultimele două zile, ei având întâlniri cu lideri ai partidului pentru a găsi o cale de mijloc în rezolvarea situaţiei tensionate dintre formaţiune şi Guvern. Astfel, premierul ar fi trebuit să participe, marţi dimineaţa, la Conferinţa “Jump to Smart 1.0”, biroul de presă al Guvernului anunţând însă că Sorin Grindeanu şi-a anulat prezenţa la eveniment.

În cadrul unei şedinţe de luni seara a social-democraţilor, Liviu Dragnea i-ar fi reproşat lui Sorin Grindeanu întârzierile aplicării unor măsuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi i-ar fi cerut demisia, spunându-i că îi va retrage spijinul politic, au afirmat surse politice, pentru News.ro.

Informaţia a fost negată de preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, care a susţinut că nu a auzit pe nimeni care să-i ceară demisia premierului Sorin Grindeanu. Social-democratul a afirmat însă că partidul a descoperit ”extrem de multe” probleme la Guvern, iar prim-ministrul este cel care îşi asumă întregul Cabinet.

Totuşi, în cursul zilei de marţi au apărut noi informaţii legate de o nouă întâlnire dintre preşedintele PSD şi premier care s-a derulat într-un mod asemănător întrevederii precedente: Dragnea a cerut demisia Guvernului, iar Grindeanu a refuzat.

Anterior, preşedintele PSD şi-a exprimat public de mai multe ori nemulţumirea faţă de membrii Guvernului, motiv pentru care a decis să facă şi o evaluare a activităţii acestora în cele şase luni de la preluarea mandatelor. Mai mult, el a afirmat, duminică seara, că nu este exclusă o schimbare a Guvernului în ansamblul său, în cazul în care partidul va ajunge la concluzia că acest lucru este necesar.

Întrebat dacă este posibilă schimbarea Guvernului, Liviu Dragnea a răspuns: ”Încă nu ştiu. Eu nu vreau să ajungem la această soluţie (…). Dacă o să ajugem la concluzia că n-avem altă variantă, o să propunem şi pe asta, dar eu nu vreau să ajungem acolo.”

De asemenea, ar exista şi varianta ca PSD să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, ceea ce ar fi o premieră pe scena politică, acest scenariu fiind însă negat de liderul social-democraţilor.

Întrebat despre reacţia partidului în cazul în care Sorin Grindeanu va refuza să demisioneze, Liviu Dragnea a răspuns: ”Nici n-am văzut unde e soba, unde e drobul de sare şi vorbim de drobul de sare de câteva zile (…) Nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred că se va ajunge acolo dar, repet, nu ştiu dacă se va propune lucrul ăsta.”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a fost cea care a dat tonul criticilor la adresa guvernului şi a premierului Sorin Grindeanu, menţionând chiar şi numele câtorva miniştri cu care nu colaborează suficient de bine. Mai mult, ea a spus că liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a acuzat că nu se mai consultă cu premierul Sorin Grindeanu „ca la început”,

Afirmaţia sa a stârnit o serie de reacţii din partea Executivului şi a membrilor PSD. Sorin Grindeanu a afirmat, ziua următoare, că a fi premier este o „răspundere imensă” şi pentru a pune în practică programul de guvernare este nevoie de stabilitate, atrăgând atenţia că adversarii PSD „sunt în afara partidului”.

Şi preşedintele executiv al PSD şi apropiat al lui Dragnea, Nicolae Bădălău, a declarat, miercuri, că în rândul social-democraţilor sunt mulţi membri capabili să-i înlocuiască pe actualii miniştri, dar şi pe premier în cazul în care comisia care analizează activitatea Executivului va decide acest lucru.

El a susţinut că nemulţumirile social-democraţilor faţă de prim-ministru sunt legate de comunicare şi de ritmul de implementare a unor măsuri din programul de guvernare. ”Decât să avem un Guvern care nu aplică programul de guvernare, preferăm să mergem cu un nou Guvern. Nu acceptăm absolut niciun fel de derogare de la programul de guvernare şi de la ceea ce noi am promis cetăţenilor acestei ţări. (…) PSD are oameni competenţi şi o rezervă de cadre foarte bună care oricând poate înlocui un premier sau un ministru”, a explicat Bădălău.

Social-democratul Nicolae Bădălău a declarat, miercuri, că au fost depistate ”extrem de multe” probleme şi nerealizări ale Guvernului, printre portofoliile care nu au luat notă de trecere numărându-se cel al Finanţelor, Agriculturii, Transporturilor şi Agriculturii.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, săptămâna trecută, că există ministere unde ritmul de lucru ar putea fi mai accelerat, iar acolo unde există nemulţumiri a discutat cu miniştrii respectivi. „Sunt lucruri normale, lucrăm într-o echipă. Ei îşi doresc să-şi îmbunătăţească activitatea şi Guvernul să performeze”, a spus Grindeanu.

În contextul situaţiei tensionate din PSD şi a posibilităţii ca social-democraţii să se împartă în două tabere – pro şi contra Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea a luat în calcul şi cooptarea UDMR la guvernare.

În urmă cu câteva zile, preşedintele PSD a afirmat că, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional de miercuri, se poate lua în discuţie şi invitarea UDMR la guvernare, în condiţiile în care el nu exclude această posibilitate, având în vedere că reprezentanţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România au propus întotdeauna oameni competenţi în posturile guvernamentale.

Având în vedere informaţiile privind înlocuirea lui Sorin Grindeanu de la conducerea Guvernului, premierul a scris duminică, pe Facebook, că România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care o pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii, dar că pentru asta este nevoie de stabilitate şi predictibilitate.

Prim-ministrul a amintit de votul din decembrie 2016 a arătat că şi românii vor acelaşi lucru „un guvern cu largă susţinere parlamentară şi stabil”, iar încrederea acordată de români „nu poate fi înşelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri – într-un cuvânt instabilitate”.

Postarea premierului nu a rămas fără reacţie din partea lui Liviu Dragnea, care a ţinut să precizeze că este greu să-i spună cineva că nu ţine la stabilitatea ţării, dar stabilitatea unei ţări nu stă într-o persoană. Liderul PSD a conchis spunând că ”ar trebui să fim mai atenţi cu ce se întâmplă la programul de guvernare”.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...