Ziua zero pentru Marea Britanie. Astăzi îşi va anunţa ruperea completă de piaţa comună şi uniunea vamală a UE – presă
Discursul, aşteptat de mai multă vreme, va prezenta cele 12 priorităţi ale lui May, printre care se numără ieşirea din piaţa comună şi din uniunea vamală, afirmă cotidianul menţionat.
Aceeaşi sursă prezintă fragmente din discursul premierului: ‘Urmărim un parteneriat nou şi egal între o Britanie independentă, autoguvernată, globală şi prietenii şi aliaţii noştri din UE. Nu o apartenenţă parţială la Uniunea Europeană, nu calitatea de membru asociat al Uniunii Europene sau orice altceva care să ne lase jumătate înăuntru, jumătate afară. Nu urmărim să adoptăm un model de care se bucură deja alte ţări. Nu urmărim să ne agăţăm de bucăţi din calitatea de membru, când ieşim’, ar urma să spună ea.
Telegraph adaugă că una din temele centrale ale strategiei pentru Brexit va fi restabilirea controlului asupra frontierelor Regatului Unit.
Cum vor funcţiona controalele asupra imigraţiei în Marea Britanie după Brexit
Premierul britanic Theresa May a promis că Brexit-ul îi va permite Marii Britanii să-şi reia controlul asupra imigraţiei. Cel mai probabil rezultat este introducerea unor noi restricţii pentru cetăţenii UE şi negocierile cu Bruxellesul vor contribui la aflarea a cât de dure sunt respectivele restricţii, cum vor fi ele aplicate şi dacă va fi cineva exceptat de la ele. Următorul pas va fi de văzut cum va fi implementat noul sistem de vize împreună cu regulile existente pentru migranţii din afara Europei, notează luni Financial Times.
Cum va funcţiona un sistem al permiselor de muncă
Întrucât orice nou sistem va trebui să se bazeze pe aceeaşi birocraţie care operează schema actuală bazată pe puncte, care a înlocuit permisele de muncă în 2008, este improbabil să existe vreo schimbare radicală. În prezent, Marea Britanie emite anual cel mult 20.700 de vize pentru lucrători cu înaltă calificare din afara Uniunii Europene. Această cotă este totuşi împărţită între toţi angajatorii. Mai mulţi miniştri britanici au sugerat că noul sistem ar trebui să fie unul pe bază sectorială, ceea ce înseamnă că fiecare domeniu industrial va primi propria cotă. Acest lucru va ajuta la prioritizarea locurilor de muncă în sectoarele pe care guvernul britanic le consideră cele mai importante pentru economie.
Vor fi cetăţenii UE trataţi în mod diferit de cei din afara Uniunii?
Probabil că da, însă detaliile vor depinde parţial de rezultatul negocierilor dintre Londra şi Bruxelles. Theresa May a explicat că acelor cetăţeni din UE cu o ofertă de job fermă li se va putea permite în mod automat accesul pe teritoriul britanic, ceea ce ar însemna că europenii se vor bucura de drepturi preferenţiale semnificative comparativ cu cetăţenii statelor non-UE. În prezent, în bancher canadian sau un programator taiwanez care au primit oferte pentru un job în Marea Britanie trebuie să obţină viză conform unui sistem bazat pe puncte, iar angajatorii lor trebuie să facă dovada că au încercat în zadar să găsească pe plan local un alt candidat pentru job-ul respectiv.
O întrebare-cheie despre sugestia Theresei May privind ‘oferta de lucru fermă” este dacă aceasta se va aplica numai lucrătorilor cu calificare înaltă sau şi altora. Dacă, totuşi, guvernul decide să nu permită intrarea lucrătorilor migranţi dinspre UE pe baza unei oferte de lucru, atunci miniştrii britanici vor trebui să ia în considerare dacă doresc să acorde drepturi preferenţiale pentru europeni prin alte modalităţi. O opţiune ar fi să stabilească în mod specific cote de permise de muncă pentru cetăţenii UE.
Va exista un sistem de vize diferit pentru lucrătorii cu calificare joasă sau pentru locuri de muncă temporare?
Aproape cu siguranţă – guvernul britanic chiar are un model pentru acest lucru. Până în 2013, aproximativ 22.000 de imigranţi români şi bulgari au putut intra în Marea Britanie în fiecare an în conformitate cu sistemul de muncă sezonieră din agricultură, care a fost similar unui program de muncă pe perioada vacanţei. După ce restricţiile tranzitorii pentru lucrătorii din România şi Bulgaria au fost ridicate, în ianuarie 2014, atunci sistemul a fost dizolvat, dar fermierii şi producătorii de alimente fac un lobby intens pentru o nouă versiune a lui pentru a putea face faţă cererii de forţă de muncă cu calificare joasă în perioada post-Brexit.
Vor putea intra liber turiştii din UE?
Da, până la un punct. La numai trei luni după referendumul din Marea Britanie privind ieşirea din UE, Comisia Europeană a propus un sistem de cereri şi plăţi online pentru cetăţenii britanici care călătoresc în Uniunea Europeană, similar Electronic System for Travel Authorisation (ESTA) din Statele Unite. Este foarte probabil ca Marea Britanie să introducă un sistem echivalent pentru cetăţenii UE care doresc să vină în vacanţă sau să facă scurte vizite în scop de afaceri.
Marea Britanie ar putea trece la un alt model economic şi fiscal pentru a-şi menţine competitivitatea dacă va părăsi Uniunea Europeană fără a obţine accesul dorit pe piaţa unică europeană, a indicat duminică ministrul finanţelor, Philip Hammond.
‘Ar trebui să fim capabili să găsim un acord care să permită, pe bază de reciprocitate, accesul la pieţele noastre respective fără integrarea politică pe care a implicat-o aderarea la UE’, a declarat Hammond, într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag.
Marea Britanie ‘numără 3 milioane de migranţi europeni care lucrează’ în această ţară şi ‘nu avem şomaj, aşadar avem în mod clar nevoie să vină oameni şi să muncească în economia noastră pentru ca ea să continue să funcţioneze. Dar trebuie să deţinem controlul global’, a mai explicat Hammond.
Întrebat despre posibilitatea ca Marea Britanie să devină un paradis fiscal, Hammond a avertizat că, dacă ţara sa ‘nu are acces la piaţa europeană’, ar putea ‘schimba modelul economic’ pentru ‘a recâştiga competitivitatea’.
El a lăsat să se înţeleagă că Marea Britanie ar putea scădea taxele şi impozitele pentru companiile cu sediul în această ţară, pentru a rămâne competitive în pofida taxelor vamale europene.
‘Cei mai mulţi dintre noi care am votat pentru a rămâne (în UE) ar dori ca Marea Britanie să rămână o economie în stil european, cu un sistem de impozitare de tip european, un sistem de reglementare de tip european. Puteţi fi însă siguri că vom face ceea ce trebuie să facem’, a avertizat el.
Hammond a mai estimat că, după ieşirea ţării sale din UE – inevitabilă, în opinia sa -, blocul celor 27 de state se va îndrepta spre ‘o mai mare integrare politică’ pentru a ‘menţine succesul euro’, o evoluţie pe care Londra nu a dorit-o niciodată.
Trump prezice succesul Brexitului şi doreşte un acord comercial cu Londra
Preşedintele ales american, Donald Trump, a prezis că Brexitul va fi ‘un succes’ şi a anunţat că doreşte încheierea ‘rapidă’ a unui acord comercial cu Regatul Unit, într-un interviu pentru cotidianul Times, difuzat duminică şi preluat de AFP.
‘Vom lucra foarte puternic pentru (ca un asemenea acord) să fie finalizat rapid şi corespunzător. Bun pentru ambele părţi’, a subliniat Trump.
Aceste cuvinte contrastează cu cele ale predecesorului său, Barack Obama, care anunţase că Regatul Unit s-ar găsi la capătul cozii de aşteptare pentru încheierea de acorduri comerciale cu SUA dacă ar părăsi vreodată UE.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că o va întâlni ‘foarte rapid’ după preluarea mandatului prezidenţial pe şefa guvernului britanic, Theresa May.
El a dezvăluit că aceasta i-a scris pentru a-i cere o întâlnire şi i-a trimis ca şi cadou o copie a discursului lui Winston Churchill către poporul american după atacul japonez contra Pearl Harbour.
În timpul interviului de o oră de la Trump Tower, preşedintele ales a declarat că iubeşte Regatul Unit, amintind că mama sa era originară din Scoţia, conform Times.
Donald Trump a apreciat de asemenea că ‘alte ţări vor părăsi’ UE, urmând exemplul Londrei, din cauza crizei migraţiei.
‘Cred cu adevărat că dacă ele (ţările UE) nu ar fi fost obligate să preia toţi refugiaţii, cu toate problemele care decurg, nu ar fi fost Brexit’, a spus Trump.
Lira s-a prăbuşit luni, 16 ianuarie, cu 1.6%, la 1.1986 dolari, şi a ajuns la cel mai scăzut nivel din 7 octombrie încoace. La acea dată, lira a înregistrat o prăbuşire fără precedent, coborând la cel mai scăzut nivel din 1985 încoace: la 1.1841 dolari, anunţă Bloomberg.
Oficialii Guvernului au spus că se aşteptau la discursului lui May să producă o corecţie pe piaţă, potrivit jurnaliştilor de la Sunday Times, care nu au precizat cum au obţinut informaţia. Biroul de presă al prim-ministrului a refuzat să comenteze informaţia pentru Bloomberg News.
Chiar dacă lira îşi va reveni într-o oarecare măsură la Londra, se pare că realităţile unui Brexit dur nu au fost pe deplin înţelese, spune Sean Callow, senior strategist la Westpac Banking Corp. din Sydney.