Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi ‘pentru’, şase abţineri şi şase voturi ‘împotrivă’, cu un amendament care prevede ca în Adunarea Generală a Acţionarilor asociaţiei să fie cinci reprezentanţi ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi nu unul cum era prevăzut iniţial.
În context, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a enumerat domeniile în care municipalitatea va colabora cu judeţul Ilfov: dezvoltarea infrastructurii, atragerea de investitori pentru întreaga zonă, politici publice, cu precădere inserţie socială şi economică, protejarea şi conservarea mediului.
‘Tot această asociaţie între Bucureşti şi localităţile din judeţul Ilfov va oferi un cadru instituţional de colaborare între primăriile din zonă, dar şi pentru accesarea de fonduri nerambursabile specifice unor proiecte majore. Aş da un prim exemplu – Canalul Dunăre-Bucureşti sau hub-ul de transport Bucureşti – Sud’, a spus Firea.
Printre obiectivele asumate de asociaţie se numără dezvoltarea durabilă a întregii zone urbane funcţionale şi a tuturor unităţilor administrativ-teritoriale care o compun prin elaborarea şi implementarea de planuri şi strategii integrate de dezvoltare urbană, îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii de transport, telecomunicaţii şi energie a unităţilor administrativ-teritoriale sau dezvoltarea, modernizarea şi îmbunătăţirea serviciilor publice, se arată în raportul de specialitate al proiectului.
Conform aceluiaşi document, în baza raportului Băncii Mondiale ‘Oraşe competitive’ şi în acord cu Strategia de Dezvoltare Teritorială a României, trebuie stabilită şi dezvoltată Zona Urbană Funcţională a Municipiului Bucureşti.
‘Zona de o oră cu maşina din jurul Bucureştiului, adună 25% din populaţia ţării (patru milioane de oameni) şi generează 50% din veniturile firmelor din România. Aceasta este inima economică a României şi trebuie să funcţioneze cât mai eficient’, se punctează în raport.