Zona din Bucureşti spre care dezvoltatorii îşi mută banii. Unde se vor construi birouri şi locuinţe
Terenurile din Bucureşti se tranzacţionau în urmă cu zece ani ca pâinea caldă, speculanţii cumpărau şi vindeau pentru a obţine profit, asta în condiţiile în care creşterea anuală era de circa 50%.
„A fost un element de surpriză continuă înainte de criză. Eram surprinşi chiar şi noi de felul în care creşteau preţurile la terenuri; aveam creşteri de aproximativ 50% pe an în perioada 2006-2008. Astăzi, este o creştere moderată, chiar optimistă dacă vorbim de 10%„, este de părere Atilla Peli, şeful departamentului de dezvoltare şi terenuri din cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL.
Terenurile din nordul Bucureştiului au fost împânzite cu turnuri de birouri, iar de anul trecut dezvoltatorii de locuinţe şi-au făcut şi ei apariţia. Dacă potenţial de dezvoltare mai este în zona Barbu Văcărescu, acolo unde unii investitori şi-au cumpărat deja terenuri pentru viitoare proiecte rezidenţiale, o altă zonă a aprins apetitul dezvoltatorilor.
Bulevardul cu oportunităţi
Este vorba despre zona Romexpo, acolo unde au fost livrate şi printre primele clădiri de biroruri din Bucureşti: Bucharest Business Park şi S-Park. Singurele clădiri de birouri imporante care au fost livrate în ultimii ani sunt City Gate şi Unicredit Tower.
„O să vedem tranzacţii în zona asta, nu sunt multe terenuri de vânzare, însă Bulevardul Expoziţiei are oportunităţi„, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Atilla Peli.
Iar prima mişcare a făcut-o dezvoltatorul de locuinţe Impact, care a plătit un milion de euro avans pentru achiziţia unui teren de 2,2 ha în zona Romexpo.
Un alt investitor care şi-a securizat un teren în zonă este GTC, care ar fi cumpărat, potrivit Ziarului Financiar, un teren de 15.000 de mp din terenul deţinut de Bluehouse Capital, care a plătit aproape 73 de milioane de euro pentru un teren de 70.000 de mp din zona Bulevardului Expoziţiei, unul dintre cele mai scumpe vândute înainte de criză.
De teren se pare că ar fi interesaţi şi cei de la Portland Trust, însă, contactaţi de ECONOMICA.NET, oficialii nu au oferit informaţii cu privire la o posibilă achiziţie.
O altă zonă cu potenţial, spre care dezvoltatorii îşi vor îndrepta atenţia este Bucureştii Noi. AFI Europe România deţine acolo terenul fostei platforme Laromet şi a anunţat că începe anul acesta construcţia de locuinţe.
Piaţa terenurilor în 2017 şi 2007
Dacă în 2007 volumul tranzacţiilor cu terenuri în Bucureşti a fost de 400 de milioane de euro, anul acesta volumul se află în jurul a 100 de milioane de euro, potrivit datelor JLL, prezentate în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia sărbătoririi a zece ani de prezenţă în România;
În urmă cu zece ani, preţurile creşteau cu o rată anuală de 50%, în schimb, în 2010, rata de creştere este de cel mult 10%;
Durata medie a tranzacţiilor a crescut de la trei luni în 2007, la 18 luni în 2017;
Cele mai imporante tranzacţii realizate de JLL în ultimii doi ani: Automatica (27.750 mp), Pumac (21.200 mp) şi Romanel (11.300 mp).