Zona euro a înregistrat progrese semnificative în depăşirea crizei financiare

Economica.net
09 05. 2013
1205_eu_full_600_72889800

‘Situaţia noastră este cu mult mai bună decât în urmă cu trei ani. Cifrele indică o dinamică pozitivă’, a declarat Schauble într-un interviu acordat cotidianului regional Rheinische Post.

Potrivit ministrului german de finanţe, gradul de îndatorare mediu al ţărilor din zona euro este de două ori mai mic decât în urmă cu trei ani. ‘Investitorii au început să aibă din nou încredere’, a subliniat Schauble.

Totodată, Wolfgang Schauble a manifestat înţelegere pentru decizia Comisiei Europene de a-i oferi Franţei un răgaz de doi ani pentru reducerea deficitului bugetar până la 3% din PIB. Potrivit oficialului german, acest lucru poate fi admis dacă din cauza deteriorării situaţiei devine evidentă necesitatea amânării termenelor pentru atingerea ţintelor fixate.

‘Franţa va traversa un complicat proces de adaptare, însă ea este pe drumul corect. Guvernul francez ştie ce trebuie să facă’, şi-a exprimat convingerea Wolfgang Schauble, subliniind că Franţa şi Germania ‘vorbesc deschis una cu alta’.

O părere contrară a exprimat joi, 9 mai, şeful Băncii Federale Germane /Bundesbank/, Jens Weidmann. Într-un interviu acordat grupului media WAZ-Mediengruppe, acesta a atenţionat autorităţile franceze în legătură cu slăbirea eforturilor în desfăşurarea reformelor structurale şi a măsurilor de austeritate.

‘În ultimii ani, Franţa şi-a redus deficitul bugetului de stat, însă, potrivit pronosticului Comisiei Europene, în acest an acesta va fi de aproape 4%, iar anul viitor chiar se va majora uşor. Consider că aceasta nu este o dovadă a /implementării/ măsurilor de austeritate’, a spus Weidmann.

Şeful Bundesbank a atenţionat că, fiind una dintre ţările-cheie ale uniunii monetare, Franţa are o funcţie specială, fiind un exemplu de urmat. ‘Tocmai acum, când am adoptat reguli mai ferme pentru reducerea deficitelor bugetare, nu trebuie să punem sub semnul întrebării încrederea faţă de ele, din cauza unei flexibilităţi prea mari’, a subliniat Jens Weidmann.