‘Estimez că există o probabilitate de 50% ca zona euro să se destrame şi are şanse de 50% să supravieţuiască’, a spus primul ministru slovac. În opinia sa, supravieţuirea blocului celor 17 state ce formează zona euro va depinde de modul în care statele membre vor gestiona criza. Reacţia lor în faţa apelurilor lansate pentru o integrare europeană mai substanţială va conduce fie la ‘consolidarea Uniunii Europene şi a zonei euro, fie la destrămarea ei’, a continuat Robert Fico.
În condiţiile în care criza financiară ce a atins Grecia ameninţă să se propage în Spania şi Italia, unii economişti sugerează divizarea zonei euro în două părţi, una mai puternică ce ar regrupa ţările din nord şi alta mai slabă, cu ţările din sud, pentru a li se permite acestora din urmă să-şi redreseze economia. ‘Dacă acest lucru se va întâmpla, Slovacia trebuie să rămână cu orice preţ în nucleul zonei euro, este motivul pentru care trebuie să ne respectăm angajamentul de a consolida finanţele publice în conformitate cu regulile ţărilor din zona euro’, a adăugat premierul slovac.
Slovacia a adoptat moneda euro în anul 2009 şi a aplicat măsuri de austeritate pentru a-şi consolida finanţele publice. Anul trecut a înregistrat o creştere economică de 3,3%. Potrivit previziunilor Comisiei Europene, produsul său intern brut va creşte anul acesta cu 1,8%, cel mai bun rezultat în rândul statelor din zona euro. Slovacia a fost singura ţară din această zonă care a refuzat să ia parte la planul iniţial de ajutor financiar destinat Greciei şi este ultima care va ratifica în luna octombrie Fondul European pentru Stabilitate Financiară (FESF), la care participă cu suma de 7,7 miliarde de euro sub formă de garanţii.