Zona euro – Economia a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al treilea
Conform unei estimări preliminare, publicate miercuri de Eurostat, Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,4% în perioada iulie-septembrie 2024 comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 0,2% de la un trimestru la altul, scrie Agerpres.
În ritm anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,9% în T3, după un avans de 0,6% în T2.
Cea mai mare surpriză a venit din partea Germaniei, cea mai mare economie a Europei, care a înregistrat un avans de 0,2%, în pofida mai multor oficiali care prognozau o recesiune având în vedre problemele cu care se confruntă sectorul industrial.
Chiar dacă economiile Franţei şi Spaniei au dat şi ele dovadă de o rezistenţă surprinzătoare, datele Eurostat confirmă faptul că economia zonei euro continuă să rămână cu mult în urma economiei americane, care potrivit analiştilor a înregistrat un avans de 3% în trimestrul al treilea, graţie consumului solid şi cheltuielilor bugetare consistente.
În plus, decalajul dintre cele două economii ar pute să se agraveze şi mai mult. Candidatul republican Donald Trump a promis că va impune tarife vamale suplimentare de 10% pentru importurile din toate ţările şi de 60% pentru importurile din China, iar marţi a avertizat că Europa „va plăti un preţ important” dacă el va câştiga alegerile prezidenţiale.
Orice noi tarife ar urma să declanşeze represalii, ceea ce va duce la majorarea costurilor şi la reducerea schimburilor comerciale mondiale, care mult timp au fost un motor pentru Europa, o economie deschisă care se bazează pe mişcarea liberă bunurilor.
Datele Eurostat privind întreaga Uniune Europeană arată că economia a crescut cu 0,3% în trimestrul al treilea, după un avans de 0,2% în trimestrul al doilea, iar în ritm anual PIB-ul UE a înregistrat un avans de 0,9% în trimestrul al treilea, după unul de 0,8% în trimestrul al doilea.
În rândul statelor membre pentru care există date cu privire la trimestrul al treilea, Irlanda (2%) a înregistrat cea mai puternică creştere economică faţă de trimestrul precedent, urmată de Lituania (1,1%) şi Spania (0,8%). Contracţii au fost înregistrate în Ungaria (minus 0,7%), Letonia (minus 0,4%) şi Suedia (minus 0,1%).