Astfel, rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani. Economiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau ca preţurile de consum în zona euro să crească uşor, până la 0,6% în ianuarie, un nivel care este mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.
Principalul motiv care a stat la baza scăderii inflaţiei în luna martie au fost preţurile la energie, care s-au redus cu 2,1%, după ce, în februarie, s-a înregistrat un declin de 2,3%. În schimb, preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au crescut cu 1%, după un avans de 1,5% luna precedentă.
De asemenea, serviciile s-au scumpit cu 1,1%, după o majorare de 1,3% în februarie.
Deşi preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent că deflaţia nu este o ameninţare pentru zona euro, unele dintre statele membre suferă deja din cauza acestui fenomen, iar Fondul Monetar Internaţional a tras un semnal de alarmă faţă de riscul unei scăderi prelungite a preţurilor de consum.
O inflaţie scăzută complică sarcina Băncii Centrale Europene de a sprijini relansarea fragilă a economiei blocului comunitar.