Astfel, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut pentru a doua lună consecutiv la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani.
Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate la servicii, un avans de 1,3% comparativ cu o expansiune de 1,1% în mai, urmate de preţurile la energie (0,1% faţă de un avans zero în mai). În schimb, preţurile la alimente, băuturi şi ţigări au scăzut cu 0,2%, după un avans de 0,1% în mai.
În pofida scăderii din luna mai, inflaţia în zona euro rămâne în continuare în zona de pericol a Băncii Central Europene, ceea ce alimentează speculaţiile potrivit cărora BCE va fi nevoită să ia noi măsuri pentru a pune capăt tendinţei de scădere a preţurilor.
Banca Central Europeană a revizuit în jos prognozele de inflaţie pentru zona euro până în 2016, a anunţat în 5 iunie preşedintele BCE, Mario Draghi.
Pentru acest an, BCE mizează pe o creştere a preţurilor în zona euro de 0,7%, sub avansul de un procent preconizat în luna martie şi mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze, în 2015 inflaţia în zona euro ar urma să ajungă la 1,1%, mai puţin faţă de 1,3% cât estima anterior, şi la 1,4% în 2016, faţă de 1,5% cât se prevăzuse în luna martie.