Zona euro, un risc major la adresa economiei mondiale – OECD
Potrivit ultimului raport Economic Outlook, publicat marţi, OECD estimează că în acest an zona euro va înregistra o creştere economică de 0,8%, o îmbunătăţire faţă de contracţia economică înregistrată în 2012 şi 2013, dar sub creşterea medie de 1,1% înregistrată în intervalul 2002 – 2011. În comparaţie, OECD se aşteaptă ca economia mondială să înregistreze un avans de 3,3% în acest an, mai bine decât în 2012 şi 2013 dar sub creşterea medie de 3,8% înregistrată între 2002 şi 2011, scrie Agerpres.
‘Zona euro încetineşte şi reprezintă un risc major la adresa creşterii economiei mondiale, în condiţiile în are rata şomajului rămâne una ridicată, iar inflaţia este departe de ţintă’ susţine OECD în ultima ediţie a Economic Outlook.
OECD cere ţărilor din zona euro să investească mai mult în educaţie şi infrastructură şi de asemenea să relaxeze ritmul reducerii deficitului pentru a nu sufoca creşterea. ‘Reluarea austerităţii fiscale ar putea afecta ritmul revenirii în loc să o ajute’, a declarat economistul şef al OECD, Catherine Mann.
Avertismentul OECD vine într-un moment în care Europa se chinuie să pună la punct un pachet de măsuri pentru stimularea creşterii. Preşedintele noii Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, urmează să prezinte miercuri un program de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro însă OECD susţine că este nevoie şi de un sprijin monetar şi fiscal mai puternic.
Potrivit recomandărilor OECD, Banca Centrală Europeană ar trebui să-şi extindă achiziţiile de active, posibil prin includerea de obligaţiuni guvernamentale aşa cum au făcut şi alte mari bănci centrale. În plus, ţările din centrul zonei euro ar trebui să adopte reforme economice pentru a-şi creşte competitivitatea iar, acolo unde este posibil, procesul de ajutare fiscală ar trebui relaxat.
Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.