Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat că miniştrii de Finanţe din zona euro se vor întâlni pentru a discuta mărimea fondului permanent de salvare, probabil la o reuniune informală la Copenhaga programată pentru 30-31 martie.
Obiectivul va fi combinarea a 250 de miliarde de euro rămaşi din Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF) cu Mecanismul Permanent de Stabilitate (ESM), de 500 de miliarde de euro, pentru a crea un „super fond” capabil să facă faţă unor posibile probleme în Spania şi Italia, deşi Germania continuă să se opună.
„Vom reevalua plafonul pentru ESM şi EFSF în cursul lunii martie”, a spus Van Rompuy, adăugând că ţările vor plăti două tranşe de capital în ESM în acest an, pentru a se asigura că mecanismul va fi funcţional din iulie.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că a convenit cu cancelarul german Angela Merkel să rezolve problema ESM până la sfârşitul acestei luni.
Declaraţiile au fost făcute după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, i-a avertizat pe cei 27 de lideri europeni, joi seara, să nu intre într-o stare de „automulţumire” privind reformele, după ce mai mulţi oficiali au sugerat că perioada de vârf a crizei ar putea să fi fost depăşită.
Merkel a declarat însă că criza declanşată în 2010 este departe de a se fi terminat.
„Ne aflăm încă într-o situaţie fragilă. Situaţia s-a calmat într-o anumită măsură, dar criza nu a fost depăşită. Sunt necesare noi măsuri”, a spus Merkel.
BCE a pus la dispoziţia băncilor europene fonduri de peste 1.000 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi ieftine pe trei ani, 489 de miliarde de euro în decembrie şi 530 de miliarde de euro în această săptămână.