Zona Obor ar putea deveni următorul hub de birouri din București

Zona Obor ar putea deveni următorul hub de birouri din București, în condițiile în care Centru-Vest și Bulevardul Expoziției deja sunt pline de proiecte, în special, office.
Economica.net - lun, 01 apr. 2019, 18:42
Zona Obor ar putea deveni următorul hub de birouri din București

De altfel, potrivit lui Horațiu Florescu, managing partner Knight Frank România și Ungaria, zona de centru-vest, din jurul pasajului Basarab va ajunge în următoarele 24 de luni la o concentrare de 500.000 mp de birouri, care riscă să sugrume traficul în zonă.

„Vor apărea peste 21.000 de mașini în zonă, iar legătura cu restul orașului se face doar prin cele două poduri, Basarab și Grant. Vă închipuiți cât de sufocate vor fi la orele de vârf. De aceea, cred că Bucureștiul are nevoie să-și diversifice zonele de birouri, iar Obor mi se pare foarte potrivit. E doar la două stații de metrou de CBD (n. red. Central Business District – centrul Capitalei, Victoriei, Romană, Unirii), iar terenuri mai sunt, s-ar putea să apară câteva tranzacții anul acesta”, spune Horațiu Florescu, managing partner Knight Frank.

Și Bulevardul Expoziției s-a aglomerat de proiecte, Atenor, Portland Trust, Ana Tower, şi GTC dezvoltă clădiri de birouri, Forte Partners şi Impact  proiectele rezidenţiale Aviaţiei Park cu 352 apartamente şi, respectiv, Luxuria, cu 630 de apartamente, iar Niro Investment un hotel cu 225 de camere, sub brandul Swisshotel, şi manageriat de Accor sunt doar o parte dintre dezvoltatorii care au anunțat sau au început construcția unor proiecte office, hoteluri sau rezidențiale în zonă, cu o suprafață estimată la 200.000 mp.

Anumiți dezvoltatori din București au sondat și alte zone, precum Est, cazul Vastint, care a dezvoltat în Timpuri Noi, proiectul mixt, care include birouri și rezidențial de 100.000 mp, Timpuri Noi Square, iar surse din piață au vorbit și despre zona de Sud ca posibilă extindere pentru dezvoltările office, între mallul Sun Plaza și Parcul Văcărești.

În Obor nu există, deocamdată, proiecte de birouri, ci doar câteva de retail, cum ar fi mallul Veranda de lângă piața Obor şi proiecte rezidențiale, precum Rose Garden al GTC, cu peste 900 de apartamente, dezvoltat şi vândut înainte de criză, sau proiectul rezidențial anunțat a fi dezvoltat pe cele zece hectare ale platformei Aversa, a cărei soartă nu e certă încă, fiind disputată de Blue Diamond, compania care a câștigat licitația de acum 6 ani, și AAAS. 

De altfel, chiar terenul Aversa – dacă justiția va stabili soarta acestuia – poate deveni extrem de interesant pentru dezvoltatorii de office, deși ar necesita investiții pentru demolarea halelor.

De asemenea, în spatele proiectului rezidențial Doamna Ghica Plaza, pe Șoseaua Electronicii se află un alt teren de 6-7 hectare liber de construcții, care ar putea intra și el în atenția unui potențial dezvoltator.

Problema cu zona Obor e deja supraaglomerata Şosea Colentina, care se va încărca şi mai tare cu maşini dacă apar clădiri de birouri care atrag trafic nou în regiune.

Cu diversificarea zonelor de birouri e de acord şi Geo Mărgescu, cel care a deschis zona de centru-vest a Capitalei, pentru dezvoltările de birouri.

„Am spus întotdeauna că Bucureștiul trebuie să se diversifice ca zone de birouri. Dacă ducem clădirile de birouri aproape de cele rezidențiale vom putea să reducem și aglomerația de pe străzi”, susține Geo Mărgescu. 

Compania condusă de Mărgescu, Forte Partners, a vândut la jumătatea anului trecut proiectul office The Bridge către Dedeman pentru 200 de milioane de euro. 

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...