„Este în interesul Elveţiei să aibă un centru al tranzacţiilor cu yuani în mijlocul Europei”, a declarat ministrul Economiei, Johann Schneider-Ammann, în timpul unei vizite la Beijing, în cadrul căreia a fost semnat un acord de liber schimb. Deşi nu au avut loc discuţii oficiale, Schneider-Ammann a afirmat că speră ca ideea să „prindă contur” în următoarele luni.
Liderii Chinei, a doua mare economie a lumii, promovează folosirea mai extinsă a yuanului în comerţ şi finanţe la nivel internaţional, pentru a reduce dependenţa ţării de dolarul american.
Zurich concurează cu Londra, Paris şi Frankfurt pentru poziţia de hub european, în timp ce băncile din Canada analizează un plan care ar trebui să facă din Toronto un centru al tranzacţiilor pentru America de Nord.
„Sistemul financiar elveţian, mai ales banca centrală, este interesat de şansa de a negocia cu China în privinţa unui centru al tranzacţiilor cu yuani”, a spus Schneider-Ammann.
Londra consideră că are un avantaj în faţa celorlalţi competitori, după ce Banca Angliei a semnat în iunie o linie de swap valutar cu banca centrală a Chinei şi a devenit prima bancă europeană cu o astfel de facilitate cu statul asiatic.
O organizaţie care reprezintă industria financiară din Frankfurt a anunţat că Banca Centrală Europeană va încheia un acord de swap cu Banca Chinei pentru până la 800 de miliarde de yuani, de patru ori mai mult decât Banca Angliei.