Deşi unele virusuri sunt sezoniere, nu este clar dacă noul coronavirus se va comporta la fel. Epidemiologii au avertizat deja cu privire la posibilitatea ca încălzirea vremii să nu oprească epidemia. ”Nu ştim dacă acest virus va fi sezonier pentru că nu am avut experienţe anterioare cu acest virus”, a declarat epidemiologul american Stephen Morse de la Universitatea Columbia într-un articol publicat pe FactCheck.org la jumătatea lunii februarie. ”Este posibil să fie sezonier, însă este încă prea devreme să spunem acest lucru”, a adăugat Morse.
Dacă epidemia va înregistra un declin până în luna aprilie depinde de factori precum gradul de răspândire a virusului, precum şi de măsurile de carantină, potrivit articolului.
Epidemiologul Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard nu crede că schimbările vremii vor conta prea mult în ceea ce priveşte modul de răspândire a virusului. ”COVID-19 a fost raportat în întreaga lume. Dacă virusul seamănă cu un virus gripal tipic, se poate agrava în regiunile emisferei sudice pe măsură ce se schimbă anotimpurile”, a declarat Lipsitch citat într-un material publicat pe site-ul National Geographic.
Vineri, Michael Ryan, directorul executiv al Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a declarat în cadrul unei informări de presă organizate la Geneva că nu există dovezi care să sugereze că epidemia de COVID-19 va dispărea în vară. ”Nu ştim deocamdată care va fi activitatea sau comportamentul virusului în diferite condiţii climatice”, a precizat Ryan, care a avertizat împotriva presupunerii că virusul ar dispărea pur şi simplu în timpul verii, precum gripa. ”Trebuie să presupunem că virusul va avea în continuare capacitatea de a se răspândi”, a adăugat el.
Luni, 104 ţări şi regiuni au raportat un număr total de 109.578 de cazuri de COVID-19, potrivit OMS.
Bilanţul mondial al deceselor provocate de noul coronavirus a depăşit marţi pragul de 4.000, conform Reuters şi AFP.